Otvoren konkurs za dodelu nagrade „Matićev šal”

Otvoren konkurs za dodelu nagrade „Matićev šal”

Narodna biblioteka „Dušan Matić“ iz Ćuprije raspisala je konkurs za dodelu književne nagrade „Matićev šal“ za 2022. godinu. Pravo učešća imaju mladi pesnici iz Srbije do 27 godina starosti sa svojom prvom knjigom pesama koja je objavljena u periodu između septembra 2021. i avgusta 2022. godine.

Prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Matićev šal“ je Kosta Kosovac mladi pesnik iz Beograda za knjigu pesama „Džemperi za kamenje“. Manifestacija „Matićevi dani“ ima veoma dugu tradiciju od čak 40 godina i ona predstavlja najtrajniji spomen na književnost i javnu ulogu Dušana Matića, akademika, pesnika, romansijera i esejiste. Na ovaj način čuvaju se uspomene na znamenitog umetnika iz Ćuprije i tom prilikom afirmišu mladi pesnici.

U ćuprijskoj Narodnoj biblioteci u toku su letnje radionice za učenike. Kaligrafija, izražajno čitanje, pisanje pesama i sastava samo su neke od aktivnosti koje realizuje ova ustanova. Ona će uskoro biti domaćin i jednoj stranoj delegaciji.

Glavna manifestacije Narodne biblioteke u Ćupriji „Matićevi dani“ biće održana od 9. do 13. septembra po 41 put. Nagrada za najbolju prvu knjigu pesama sastoji se od unikatne povelje, plakete, ručno pletenog šala i novčanog iznosa. Konkurs je otvoren do 31. avgusta 2022. godine., a svi zainteresovani treba da pošalju pet primeraka knjige pesama na adresu: Narodna biblioteka „Dušan Matić” sa naznakom „Matićev šal”, Milice Cenić 15, 35230 Ćuprija.