46. Sisevačka likovna kolonija

46. Sisevačka likovna kolonija

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Miroslav Živković profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Nišu jedan je od desetoro učesnika Sisevačke likovne kolonije koja se i ove godine održava na Grzi. Na ovogodišnjem izdanju Sisevačke likovne kolonije učestvuju umetnici iz Beograda, Novog Sada, Niša, Banja Luke, Novog Pazara, Pančeva i Paraćina.

Za Sisevačku likovnu koloniju sam čuo još davno, a sada sam prvi put na Grzi. U Kulturnom centru u Paraćinu imam prijatelje, pa preko njih pratim šta se ovde događa– kaže Miroslav Živković.

Miroslav Zivkovic - (izvor - Kanal M)

Okupljanje likovnih umetnika na koloniji ima veoma dugu tradiciju od skoro pola veka, a prvi put organizovana daleke 1975. godine. Najzaslužniji za njeno pokretanje u Sisevcu su profesori i nastavnici likovne umetnosti. Prvih godina je trajala po nekoliko nedelja i po pravilu okupljala isključivo slikare.

Do 1996. godine kolonija je bila prvenstveno slikarska i radili su se pejzaži. Međutim, pojavili su se neki drugi umetnički pravci za koje smo smatrali da bi bilo atraktivno da ih imamo na Sisevačkoj likovnoj koloniji. Zato je naša zbirka bogata, jer imamo različite pristupe. Poslednjih godina imamo i vajare koji rade figure od kamena i metala” – kaže Žarko Stanković, urednik Sisevačke likovne kolonije.

Zarko Stankovic (izvor - Kanal M)

Zato je poziv na ovogodišnju koloniju dobio Darko Kuzmanović, diplomirani vajar iz Beograda. On kaže da je prvi put na Grzi kojom je oduševljen kao i da je veoma počastvovan pozivom. Njegova specijalnost su skulpture od metala.

„Ovo mi je druga kolonija u životu i mogu da kažem da sam oduševljen pre svega prirodom ovog kraja. To fali ljudima iz grada, da osete ovu tišinu. Trenutno radim na igraču koji se oslanja na jednoj ruci. Na kraju ću sastaviti sve delove, a možda ga potopim i u reku da zarđa“ – kaže Darko Kuzmanović.

Darko Kuzmanovic (izvor - Kanal M)

Predstavnik domaćina je čuveni Srbobran Boca Kilibarda iz Paraćina. Likovnom umetnošću se bavi pola veka i tokom svih tih godina njegovi radovi su pronašli put do Las Vegasa, Tokija, Pariza i Berlina.

„Mogu da kažem da sam prošao možda više od 100 kolonija, a ova mi se posebno sviđa, jer je drugarska atmosfera. Svi rade nešto različito i nema one sujete među slikarima. Na slici koju radim je drvo na Grzi, tu ćemo biti moja supruga i ja“ – kaže Srbobran Boca Kilibarda.

Srbobran Boca Kilibarda (izvor - Kanal M)
  1. Sisevačka likovna kolonija je počela u ponedeljak, a ovi umetnici će na Grzi stvarati do kraja nedelje. Po dva rada svakog autora nastala na koloniji ostaće fondu slika u vlasništvu organizatora.