13. Kolonija umetničkih fotografija “Sveta Gora Crnička”

13. Kolonija umetničkih fotografija “Sveta Gora Crnička”

Profesionalni fotografi iz Kragujevca, Leskovca, Niša, Aleksinca i Paraćina imali su priliku da fotografišu više desetina modela u narodnim nošnjama i viteškim odelima na 13. Koloniji umetničkih fotografija “Sveta Gora Crnička” koja se tradicionalno organizuje u Zabregi u okolini srednjovekovnog manastira Namasija.Među modelima našli su se članovi udruženja “Beli orlovi” iz Beograda i članovi KUD Spasovdanski vez iz Drenovca. Period godine kada se kolonija održava posebno je interesantan i inspirativan za fotografe.

Redovni učesnici kolonije su i članovi beogradskog udruženjaza očuvanje starih zanata i veština “Beli orlovi” koji rado dolaze kako bi pred objektivom pozirali u viteškim odelima. Štitovi, šlemovi, rukavice i mačevi deo su rekvizita koje je devetoro članova ovog udruženja ponelo i na najrealističniji način upotpunilo viteški izgled.

Jesenji period posebno je inspirativan za fotografe zbog spektra boja koje se nalaze u prirodi, tako da su oni imali priliku da kroz objektiv uhvate mnogo lepih kadrova. Ova kolinija je nastala kao organizacija Art Team foto grupe i Društva Petrus iz Zabrege i Turističke organizacije opštine Paraćin.

Podsećamo, Turistička organizacija opštine Paraćin je sa kolekcijom fotografija paraćinskog fotografa Bojana Petrovića – Bokca, koja je nastala proteklih godina, na ovoj koloniji osvojila prvo mesto u Leskovcu na Republičkoj izložbi turističkih suvenira i publikacija.