Život i rad na imanju porodice Pantić u Busilovcu

Život i rad na imanju porodice Pantić u Busilovcu

Srbija je lepa zemlja  sa kontinentalnom klimom, brdovita sa mnogo reka i najplodijom zemljom na Balkanu. Narodna je da gde god da posejete nešto, nići će… Ipak, život poljoprivrednika nije lak, radi se od jutra do mraka po hladnoći, nekad i kiši pa i jakom suncu. Opština Paraćin obuhvata 33 sela, a mi smo se zaustavili u Busilovcu na oko desetak klometara od centra grada na imanju porodice Pantić koja živi isključivo od svog rada na polju. Ugostili su nas Jovica i Stojan otac i sin koji su nam govorili o životu na selu, obavezama i brojnim poslovima tokom cele godine na svom imanju na kojem sade gotovo sve poljoprivredne kulture.

Klima se poslednjih godina promenila, proizvodnja modernizovala koja istina daje bolje rezultate kada se navodnjava sistemom kap po kap koji je Jovica instalirao u porodičnoj bašti. Kaže da ima prirodan pad sa oko 2,5 kilometra od rezervoara no ima i delova koje ručno poliva. Osim povrća Pantići su zasadili i voćke koje uglavnom koriste za svoje potrebe.

U kući Pantića je uvek radno. Njih je petoro, ne žale se na uslove života na selu i pored mnogo rada tri generacije – on otac i sin dok majka i snaja obavljaju kućne poslove. Jovicu možete videti i na paraćinskoj zelenoj pijaci gde prodaje kravlji sir i paradajz povremeno kada mu je sezona. Na velikom imanju porodičnog doma od skoro jednog hektara ima mnogo objekata. U jednom od njih čuva i hrani svinje i prasad,a po dvorištu i ostale domaće životinje.

Jovica kaže da sa cenom žive vage prasadi i nije previše zadovoljan jer je cena od nekih 600 dinara tokom vaskršnjih praznika sada skoro prepolovljena. S obzirom na to da svi u kući mnogo rade, pitali smo ga da li od poljoprivrede može da se živi.

U jednom od objekata na imanju čuva i krave. Ima ih ukupno šest sa kako je rekao Pantić podmlatkom od tri junice. Dodaje da ih uglavnom hrani dva puta dnevno – ujutru i tokom popodneva.

Jedan deo svakodnevno odlazi mlekari, a od drugog dela Pantići parev sir koji potom prodaju na zelenoj pijaci. Jovica kaže da njegove krave dnevno daju i do 60 litara mleka.

Stojan je najstariji predstavnik porodice Pantić, ima 77 godina i za sebe kaže da je vredan, da još uvek radi kako na imanju pokraj porodičnog doma tako i na nekoliko parcela na kojima gaje žitarice.

Najstariji Pantić vedar i čovek veoma raspoložen za šalu rekao nam je da žitarice ne prodaju već ih koriste za prehranu stoke.

Bavljenje poljoprivredom je težak posao ako ste vredni, marljivi i volite ovaj poziv kao članovi porodice Pantić iz Buslovca kod Paraćina. Niko nam se u ovoj kući nije požalio i zadovoljni su onim što imaju. Život na selu je bio oduvek težak, ali i inspirativan za mnoge životne oblasti. Mnogi danas kažu kako bi otišli na selo i proizvodili hranu za svoje potrebe što je odlična ideja ukoliko ste spremni da se odreknete mnogo mnogih navika iz života u gradu. Pantići su parvi primer jedne vredne porodice koja na selu živi od svog rada sa manje stresa ne mareći od buke u gradu, sniženja u marketima, mleka u plastičnim bocama, kupovine voća, povrća i mesa. Zvuči zanimljivo pa čak i idealno zar ne zar ne. A da li je zaista tako, procenite sami…