Zbog povećanog broja pešaka potrebno više pažnje u saobraćaju
RTV Kanal M

Zbog povećanog broja pešaka potrebno više pažnje u saobraćaju

Neposredno pred početak nove školske godine Savet za bezbednost saobraćaja opštine Paraćin uputilo je apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju pravila i tokom učešća u saobraćaju obrate više pažnje zbog povećanog prisustva pešaka, a pogotovo dece.

U saopštenju posebno se skreće pažnja vozačima motornih vozila na to da je u zonama gradskih i seoskih škola brzina kretanja vozila ograničena na 30 km/h u vremenu od 7 do 21 čas.

Tamo gde nema izgrađenih trotoara pešaci se uglavnom kreću kolovozom i njihova ugroženost je izražajnija. Apeluje se na vozače da vozila ne parkiraju u zoni pešačkih prelaza, na pešačkim prelazima, kao i na svim mestima gde mogu da zaklone preglednost drugim vozačima.

Pešacima se skreće pažnja da se uvek, kada je to moguće, kreću trotoarom i koriste obeležene pešačke prelaze kojih ima u okolini svih gadskih škola. Poželjno je u večernjim satima, nositi svetloodbojne prsluke ili bilo koji drugi reflektujući materijal kako bi vozačima bili uočljiviji.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Paraćin će u okvru svojih nadležnosti raditi na poboljšanju uslova za bezbedniji saobraćaj kroz različite preventivne aktivnosti koje sprovodi početkom svake školske godine, navodi se u saopštenju.