Vladan Đorđević Lero o procesu nastanka analogne fotografije

Vladan Đorđević Lero o procesu nastanka analogne fotografije

Fotografiju je zavoleo još kao dečak, a fotoaparat je nosio gotovo svuda pa čak i u školu. Vladan Đorđević Lero naš Paraćinac počeo je spontano da se bavi fotografijom krajem osamdesetih i početkom devedesetih u osnovnoj školi. Biti fotograf u tom periodu bilo je mnogo teže nego danas, jer umesto digitalnih dostupni su bili samo analogni fotoaparati.

Vladan Đorđević kaže da je taj proces nastajanja fotografije neprevaziđen i za njega je to iskustvo bilo veoma zanimljivo. On nam je praktično ispričao proces nastajanja fotografija karakterističan za prošli vek.

Pored samog fotografisanja koje je tada bilo komplikovanije, i proces obrade je bio znatno teži nego danas sa računarskim programima.

Vladan Đorđević kaže da je šteta što je retko ko od mlađih fotografa imao priliku da se susretne sa procesom stvaranja analogne fotografije. Smatra da je to jedno vredno iskustvo koje je imao, što ne znači da se loše snalazi sa novim tehnologijama. Kako je tehnika napredovala, tako je Lero menjao fotoaparate i način obrade fotografije.

Vladimir Đorđević Lero nema posebnu vrstu fotografije kojoj je naklonjen, jer fotografiše sve što mu privuče pažnju.  Njegovi radovi su bili deo velikog broja izložbi u Srbiji i inostranstvu, a treba mu dosta vremena da prebroji sve svoje nagrade i priznanja koja je osvojio. Član je Foto kino kluba i foto grupe „Art Team iz Paraćina. Kaže da je veoma bitno da neko ko se bavi fotografijom bude okružen ljudima koji su takođe ljubitelji iste vrste umetnosti, jer tako svi zajedno napreduju i uče jedni od drugih.

Lero do sada nije imao nijednu samostalnu izložbu, a želja mu je da jednu organizuje u bliskoj budućnosti. Kaže da je u poslednje vreme malo zapostavio fotografiju zbog posla, ali da u narednom periodu planira da joj se više posveti.