Virdžinija iz Italije u poseti Paraćinu i Gimnaziji

Virdžinija iz Italije u poseti Paraćinu i Gimnaziji

Virdžinija Karnabući iz Italije koja je pre četiri godine boravila u Paraćinu i bila đak Gimnazije, došla je ponovo u naš grad kako bi se videla sa prijateljima i porodicom kod koje je boravila. Ona je bila jedan od petoro učenika na razmeni u okviru Interkulture, programa za razmenu srednjoškolaca. Virdžinija kaže da joj je Paraćin ostao u prelepom sećanju i da je jedva čekala da ponovo dođe.

Za godinu dana koliko je boravila u našoj zemlji Virdžinija je naučila da priča srpski. Kaže da nije imala sa kim da komunicira na srpskom nakon odlaska iz Paraćina, ali da ipak nije zaboravila da govori naš jezik

Iz paraćinske Gimnazije kažu da je Virdžinija bila njihov najbolji učenik na razmeni i da za nju imaju samo reči hvale. Za godinu dana koliko je boravila u Paraćinu, pohađala je sve predmete u ovoj školi i imala je petice iz svih predmeta, kaže Borko Petrović profesor engleskog jezika.

Ovakvi programi razmene đaka od velikog su značaja, kako za đake tako i za profesore, dodaje profesor Petrović. Na ovaj način može mnogo da se sazna i nauči o drugoj kulturi, baš kao što je i Virdžinija uradila.

Virdžinija ima 21 godinu, studira kriminologiju u Londonu, a trenutno je na razmeni studenata u Holandiji, gde i živi. Planira ponovo da poseti Paraćin početkom naredne godine na Božić, jer su joj se veoma svideli naši običaji vezani za ovaj praznik. Iako ne bi volela da živi i radi ovde, nada se da će u budućnosti moći bar da sarađuje sa Srbijom.