Vinarija Lastar

Vinarija Lastar

Najbolju tamjaniku u Srbiji pravi Vinarija „Lastar“, ocena je srpskog Saveza vinara i vinogradara. Ovo vino nastaje u podrumima vinarije nadomak Rekovca na potezu Gaj, u okviru atara sela Sekurič na 300 metara nadmorske visine. Lastar trenutno ima 26 hektara zasada, sa tendencijom proširenja narednih godina.

Levačko vinogorje je autentično sa više aspekata, tlo je prepuno peska i gline, a sa Gledićkih planina i Juhora smenjuju se tri vetra koji znatno utiču na kvalitet roda. „Lastar“ je jedna od mlađih srpskih vinarija, osnovana 2010. godine i veoma brzo je kvalitetom svojih proizvoda pronašla put do pravih ljubitelja ovog pića.

U sklopu obilaska Pomoravskog okruga, Rekovac i njegovu okolinu posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a jedna od stanica bila je upravo Vinarija „Lastar“. Predsednik je u društvu ministra poljoprivrede Nedimovića, predsednika opštine Rekovac Aleksandra Đorđevića i domaćina komentarisao ulaganja u podizanje novih i modernizaciju proizvodnje u već postojećim vinarijama. Ovogodišnji podsticaji su se odnosili na investicije u proizvodnju i marketing, kao i na troškove koji se odnose na izgradnju novih objekata, kupovinu opreme, uređaja i mašina.

Predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević smatra da će vina iz Lastara tek osvajati tržišta širom sveta. Dodaje da je ovo imanje pravi biser Levča i da će ovaj kraj postati najozbiljniji turistički potencijal Rekovca.

Više puta nagrađivana vinarija što za kvalitet vina, ambalaže i etike na svojim proizvodima, veoma ozbiljno kontroliše prinose. Jedan od pokazatelja je i meteorološka stanica postavljena u sred vinograda, pomoću koje tehnolozi prate parametre vremenskih uslova, pojave bolesti i štetočina koje napadaju vinovu lozu.