Vidikovac „Žuti kamen“ i divlja višnja na Krstatoj steni u okolini Zabrege

Vidikovac „Žuti kamen“ i divlja višnja na Krstatoj steni u okolini Zabrege

U Petruškoj oblasti na 324 metra nadmorske visine pune dve decenije iz stene raste divlja višnja. Ovo drvo raste na Krstatoj steni kako je i poznata meštanima Zabrege i okolnih mesta, a u literaturi se nalaze nazivi Jeremin ili Otadžbinski kamen. Plod ove biljke je jestiv i ima veoma specifičan ukus.

Petruška oblast se prostire na 547 kvadratnih kilometara i na ovom prostoru postoje ostaci više desetina crkava imanastira. Do ovog čuda prirode Krstate stene je teško doći, a meštani Zabrege će vam preporučiti da ne dolazite sami već u organizovanim grupama. Ovo nije jedina retka biljka koja je iznikla iz stene jer na Krstatoj steni raste i retka vrsta karanfila, a u neposrednoj blizini i smokva.

U njenoj blizini se nalazi jedan od najlepših vidikovca u opštini Paraćin do koga je takođe teško doći. Za razliku od pohoda do Krstate stene koji so posetili tokom leta i to pešaka, vidikovac Žuti kamen smo džipovima po nezgodnom terenu obišli tokom zime. Sagrađen je  2016. godine sredstvima dobijem na projektu popovačke cemetare. U planu je da se Zabrega i Sisevac spoje putem dugim 7 kilometara koji bi trebalo da prođe upravo ovde što će povećati turističku ponudu i posetu ljubitelja ekstremnih sportova i planinara.

Sa ovog mesta pruža se prelep pogled na kanjon reke Crnice sa kog se vidi dobar deo kučajskih planina i pećina Masni kamen. Najviši vrh na Južnom kučaju je Smrdanska kosa 746 metzara nadmorske visine, a vrh iznad pećine Masni kamen koji je bio u oblacima je na oko 550 metara. Sve nabrojano je uvršteno u turističku ponudu opštine Paraćin zbog prelepe prirode, zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta kao i zbog crkava i manastira na ovom području koji datiraju još iz srednjeg veka.