Vertikalni kilometar na Rtnju

Vertikalni kilometar na Rtnju

Ivana Živković predstavnica PK Balkan i Aleksandar Štajfer član Železničara pobedici su trke „Vertikalni kilometar“ koja je održana na Rtnju. Kako joj samo ime kaže, visinska razlika trke start – cilj je jedan kilometar, takmičari su trčali između 5 i 6 hiljada metara i prešli je za manje od sat vremena.

Na pobedničko postolje kod dama popele su se Tatjana Jovanović i Katarina Šolaja iz beogradskih klubova Pobeda i Tribe. Kod muškaraca član Pobede Srđan Mate bio je drugi, a treći Nemanja Ristović iz niškog Mosor-a. Domaćin takmičenja bio je Planinarski klub „Šiljak“ iz Boljevca, a trka u ovom formatu je na padinama Rtnja održana prvi put.

Takmičenje na Rtnju je održano po pravilima Skyrunning-a, discipline koja bi u najkraćem mogla da se bukvalno opiše kao – nebesko trčanje, odnosno planinsko trčanje do ili preko 2.000 metara nadmorske visine, gde uspon ne prelazi 30 procenata nagiba. Premijeru Vertikalnog kilometra na Rtnju pratio je i predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić.

Veliki deo ovih zaljubljenika u prirodu i planinskog trčanja će za tačno mesec dana ponovo biti u prilici da poseti ovu, kako je mnogi doživljavaju mističnu planinu. Planinarski klub Šiljak iz Boljevca će u noći između 26. i 27. juna organizovati noćni „Vidovdanski uspon na Rtanj“ kada se u podnožje ove planine očekuje više stotina planinara željnih malo napora i jedinstvenog doživljaja izlaska sunca sa vrha piramidalnog Rtnja.