Veče sećanja na Bogomira M. Mihaјlovića autora knjige Sisojevac

Veče sećanja na Bogomira M. Mihaјlovića autora knjige Sisojevac

Inženjer agronomije, publicista, istoriograf i pre svega književnik Bogomir M. Mihajlović autor je knjige o manastiru Sisojevac koji se nalazi u poznatom paraćinskom izletištu. On je pre gotovo pola veka tačnije 1977. godine nakon mnoštva napisanih hronika o Ćupriji i okolini, na molbu vladike Ignatija i igumanije manastira Ravanica mati Gavrile napisao monografiju Sisojevac koja se nalazi u biblioteci „Dušan Matić“. Nakon obnove manastira i njegovog osvećenja Mihajlović je pisao o procesu izgradnje i njegovoj istoriji.  

Bogomir M. Mihajlović je rođen u Senju 1922. godine. Za života je napisao više desetina knjiga i brošura, kao i članaka za pojedine kalendare, časopise, revije i novine. Svojim književnim delima je veoma zadužio Ćupriju i okolinu,kažeSnežana Milojković, diplomirani bibliotekar. U njegovu čast su u ćuprijskoj biblioteci „Dušan Matić” organizovali „Veče sećanja” što je ujedno i jubilarna stogodišnjica od rođenja ovog svestranog pisca.

U ćuprijskoj biblioteci ovo nije bio prvi put da se govori o Bogomiru Mihajloviću. 2018. godine obeležieno je 150. godina postojanja biblioteke „Dušan Matić“ i tom prilikom su na svečanosti pročitani neki od odlomaka Mihajlovićević knjiga.

S obzirom na to da je Mihajlović bio veliki rodoljub nije ni malo čudno što mu je fokus pisanja bila upravo okolina Ćuprije i manastir Sisojevac. Iako je do pre samo nekoliko godina manastir posećivalo samo lokalno stanovništvo, danas kada Sisevac postaje sve popularnija turistička destinacija, raste i broj ljudi koji dolaze u manastir i mole se Svetom Sisoju.