Uspesi učenika paraćinske Gimnazije na Republičkom takmičenju iz fizike

Uspesi učenika paraćinske Gimnazije na Republičkom takmičenju iz fizike

Učenica paraćinske GimnazijeKristina Mojsilović osvojila je 1. mesto naRepubličkom takmičenju iz fizike. Ona je bila tek jedna od čak 13 predstavnika svoje škole na 59. republičkoj smotri najbolljih mladih fizičara u Beogradu.

Paraćinski gimnazijalci su gotovo svake godine pristutni na republičkom takmičenju iz fizike, a ove ih je bilo iz sva četiri razreda.Od četrdesetak momaka i devojaka koji su  su se borili za najbolji rezultat, šestoro njih iz Paraćina ostvojilo je nagrade i pohvale.

Predrag Milošević profesor fizike u Gimnaziji najvećim delom zaslužan je za veliko interesovanje dece ka ovom školskom predmetu. Tradicionalno pojavljivanje na takmičenju ne može da prođe bez majici sa natpisom „Peđina škola fizike“, a naziv je potekao od učenika koji su veoma zahvalni svom profesoru na velikom ohrabrivanju i podsticaju da zavole ovaj predmet. Milošević kaže da njemu brojke i plasman nisu bitni, već da mu je najvažnije da se deca dobro zabave i da sa razumevanjem prihvate gradivo.

Ova deca su veliki ponos svoje škole jer mogu da se pohvale time što ni mnoge druge sa više učenika u većim gradovima nemaju toliko njih na takmičenju iz fizike, navodi Milošević. Dodaje da su paraćinski gimnazijalci atrakcija gde god da se pojave i izazivaju veliku paznju svojom brojnošću. Nauka o fizici mnogima je neshvatljiva, što nije slučaj sa ovom decom. Oni ističu da je fizika svuda oko nas i da se sve može dokazati njom.

Dokaz koliko su predani ovome što rade i u kojoj meri se zabavljaju govori i jedna zanimljivost. Oni su na put do Beograda sa sobom poneli i balon sa helijumom da bi dokazali da se on ponaša suprotno od običnih tela, te da se pri kočenju autobusa, balon naginje suprotno od ljudi.

Milošević poručuje da je njegova čast što ima priliku da radi sa ovako nadarenom decom, te da će se i u budućnosti truditi da svi zajedno imaju ovako sjajne rezultate na narednim takmičenjima.