Uručena humanitarna novčana davanja porodicama sa decom u Boljevcu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

Uručena humanitarna novčana davanja porodicama sa decom u Boljevcu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom COVID-19

Sedmočlana porodica Stanković iz Ilina kod Boljevca jedna je onih koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa. Sreten i njegova supruga su godinama bez posla, kažu da teško žive, bez gotovo ikakvih primanja, a tokom poslednjih godinu dana kroz krizu prouzrokovanu pandemijom korona virusa izdržavali su se na osnovu pomoći Centra za socijani rad i Crvenog krsta.

Četiri porodice iz Boljevca i njegove okoline kojima su značajno smanjeni prihodi usled posledica pandemije korona virusa, dobile su debitne kartice sa unapred utvrđenim iznosom novčanih sredstava. Istraživanja UNICEF-a sprovedena u Srbiji aprila prošle godine, pokazala su da je pandemija u značajnoj meri uticala na smanjenje prihoda višečlanih porodica za čak 50 odsto.

Novčanu pomoć ugroženim porodicama uručili su Darija Kisić Tepavčević, ministarka u Vladi Rep. Srbije, Entoni Godfri, ambasador SAD-a u Srbiji, Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji i Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta. Svi oni bili su partneri u projektu „Ublažavanje efekata pandemije COVID-19 na socijalno-ekonomski status dece i njihovih porodica“.

Novčana davanja za porodice sa decom su izuzetno važan vid podrške za najugroženije u kriznim vremenima. Podaci UNICEF-a kažu da je i pre pandemije u Srbiji živelo 7 odsto ljudi u apsolutnom siromaštvu kojih je najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji. Projekat će narednih nedelja biti nastavljen davanjem finansiske pomoći najugroženijim domaćinstvima u 32 opštine u Srbiji i obuhvatiće 32.000 porodica.