Urađena nova staza do crkve Sveta Ognjena Marija

Urađena nova staza do crkve Sveta Ognjena Marija

Između Zabrege, Buljana i Popovca nalaze se ostaci crkve Sveta Ognjena Marija koja pripada manastirskom kompleksu Petruše. Ovo mesto je godinama bilo veoma popularno, jer su se meštani ovih sela okupljali ovde 30. jula povodom praznika koji su nazivali „Blaga Marija“. Vreme je učinilo svoje pa su stanovnici Zabrege, Buljana i Popovca bili prinuđeni da naprave stazu do ove crkve. Petnaestogodišnji Nikola Vučković iz Zabrege i šesnaestogodišnji Filip Stajić iz Popovca jedni su od najzaslužnijih za čišnjeće prolaza do crkve i postavljanje dva pešačka mosta preko reke.

Pored meštana Zabrege, Buljana i Popovca koji često ovde prošetaju ili pecaju, manastir Petruše najčešće posećuju planinari.

Ovo mesto ima veliki istorijski značaj za meštane okolnih sela. Na livadi ispod crkve Sveta Ognjena Marija se u srednjem veku održavao sabor, a kasnije i kod donjeg metalnog mosta. Zabrežani, Buljanci i Popovčani su se ovde okupljali svakog 30. jula i organizovali mini vašar, kao i folklorne igre. To je trajalo sve do 1993. godine, a direktor Turističke organizacije Paraćin Vladan Vučković seća se da su na taj dan brojni učesnici sabora morali da kupe nešto novo od garderobe pre dolaska u crkvu Sveta Ognjena Marija.

Vučković dodaje da za ovo mesto retko ko u opštini Paraćin zna osim meštana Zabrege i okolnih sela.

Uređivanjem staze i izgradnjom mostova će možda ljudi ponovo u većem broju početi da dolaze u crkvu Sveta Ognjena Marija. To je upravo i cilj nekolicine meštana okolnih sela koji su učestvovali u sređivanju ovog prostora. Ko zna, možda ćemo uskoro na ovom mestu ponovo moći da gledamo folklor, samo ne zaboravite da obučete nešto novo od garderobe.