Upis učenika u srednje škole

Upis učenika u srednje škole

Nakon prvog i drugog upisnog kruga za školsku 2022/23. godinu 424 osmaka upisala su neku srednju školu u opštini Paraćin, a među njima nalaze se i oni koji su srednju školu upisali van svog mesta prebivališta. Kapacitet paraćinskih srednjih škola od 530 mesta ostao je nepopunjen, jer su ostala još 133 slobodna. Tridesetak osnovaca iz naše opštine nastaviće školovanje u nekoj drugoj opštini ili drugom gradu.

Iako postoji veliki broj slobodnih mesta, član opštinskog veća zadužen za obrazovanje Dejan Nešić kaže da je zadovoljan brojem učenika i odeljenja u srednjim školama.

Što se tiče osnovnih škola, broj dece koja su upisana u prvi razred nije se drastično promenio u odnosu na prethodne godine.

Nešić dodaje da će se opština Paraćin do kraja leta potruditi da kvalitet obrazovanja u osnovnim i srednjim školama podigne na još viši nivo.

Zaključak je da će naredne školske godine zadovoljavajuć broj učenika upisati srednju školu, iako postoji više od stotinu slobodnih mesta. Taj broj bi se mogao popuniti učenicima iz drugih opština, ali je za to prema rečima Dejana Nešića potreban učenički dom ili bar za početak obezbeđen prevoz.