Umetnost u Paraćinu

Umetnost u Paraćinu

Paraćin se, s obzorom na svoju veličinu, može pohvalti ozbiljnim institucijama i manifestacijama kada su umetnost i kultura u pitanju

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Umetnički i kulturni život u Paraćinu oduvek je zauzimao značajno mesto. S obzirom na to da je Paraćin relativno malo mesto u njemu je uvek bilo mnogo kvalitetnih umetnika, kreativaca ali i institucija i manifestacja koje su omogućavale svim ljubiteljima umetnosti da uživaju u njihovim delima.

U ranim danima za kulturnu animaciju građana bila su zadužena kulturnoumetnička društva poput onog osnovanog pri Srpskoj fabrici stakla pod nazivom „Franc Rozin“, „Prvo paraćinsko pevačko društvo“ koje je osnovano  još 1898., umetničko društvo „Proleter“ kao i Pozorište Paraćin koje je organizovalo „Oktobarske susrete pozorišnih amatera Srbije“. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i u selima se kroz mnoge manifestacije, skupove, sabore negovala kultura. Najpoznatiji takav događaj u Paraćinu bio je „Selo moje zavičaju mio“, festival pevača amatera.

Paraćinsko pevačko društvo 1930.

Takođe, jedna od veoma neuobičajenih i specifičnih umetničkih manifrestacija bila je i „Međunarodni simpozijum umetničkog oblikovanja stakla“. On je održavan od 1978. godine u okviru Srpske fabrike stakla a ideja mu je bila da se kroz specifičnu radionicu prikaže i vežba umetnost duvanja i dizajn stakla.

Neke od ovih manifestacija i udruženja danas ne postoje, ali pojedine institucije iz prošlosti još uvek su važan bastion umetnosti u Paraćinu. Takođe, neke od manifestacija koje se danas ovde održavaju poznate su gotovo na republičkom nivou. Zapravo, može se reći da umetnički i kulturni život nikada nije bio raznovrsniji i bogatiji nego što je danas.

Institucije kulture

Među najznačajnije ustanove kulture i umetnosti u Paraćinu trebalo bi svakako pomenuti Biblioteku, Pozorište, Kulturni centar i Muzičku školu.

Biblioteka „Doktor Vićentije Rakić“ kao Narodna biblioteka u Paraćinu postoji od 16. februara 1869. godine.  Od tada do danas prekidala je sa radom jedino tokom Drugog svetskog rata. Pored toga što raspolaže velikim brojem naslova, ona ima i značajnu ulogu u kulturnom životu jer organizuje književne večeri, promocije, susrete sa poznatim književnicima…

Izvor - Fesbuk stranica Pozorišta Paraćin

Za datum osnivanja pozorišta uzima se 1. oktobar 1926. kada je osnovano „Prvo diletantsko pozorište grada Paraćina“. Oduvek je težilo da razbije ustaljene forme tražeći veći kvalitet u umetničkoj formi. Od šezdesetih prihvata avangardni talas i tada postaje veoma otvoreno za različite umetnike i njihov rad i takav je slučaj i do danas. Danas se u njemu u proseku mogu odgledati četiri predstave mesečno, a tokom avgusta je taj broj udvostučen. U tom periodu su sve predstave besplatne u okviru manifestacije „Kulturno leto“. Sopstvena produkcija postoji povremeno, ali se pozorište u najvećoj meri orijentiše na gostovanja.

Muzička škola „Milenko Živković“ postoji od 1953. godine i u prvim godinama rada imala je šezdesetak učenika na odsecima za klavir, gitaru i harmoniku. Danas ima šest odseka i mogućnost učenja deset instrumenata. Pohađa je 260 učenika a ima i muzičko zabavište u koje ide 25 deteta. Škola nekoliko puta u godini održava tradicionalne koncerte učenika i nastavnika, a vrhunac doživela je 2019. godine kada joj je pripala čast da organizuje Republički festival baletskih i muzičkih škola Srbije. Mnogi njeni učenici izuzetno su uspešni na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a mnogi koji su ovde započeli svoje muzičke dane, izrasli su u sjajne renomirane muzičare.  

Kulturni centar je najmlađi od ovih ustanova, ali u poslednjim godinama i naijaktivniji. Naslednik je Kulturno prosvetne zajednice koja postoji od 1990. i zaslužan je za organizovanje nekoliko velikih događaja i manifestacija. U njegovoj galeriji skoro tokom čitave godine izložene su određene postavke umetničkih dela.

Pored ovih, trebalo bi pomenuti i to da u Paraćinu postoji i književni klub „Mirko Banjević“, Foto kino klub Paraćin, veliki broj kulturnoumetničkih društava, Zavičajni muzej i druge organizacije koje se u okviru svog rada na određeni način bave umetnošću i kulturom.

Umetničke i kulturne manifestacije

Svake godine na leto u Paraćinu se organizuju dve likovne kolinije. Prva ima tradiciju dugu 45 godina – Sisevačka likovna kolonija. Održava se u u Sisevcu ili na Grzi i okuplja renomirane llikovne umetnike iz zemlje i inostranstva koji u ovoj prirodi stvaraju svoja dela koja ostavljaju u Paraćinu. Zahvaljujući ovoj koloniji grad danas ima ogroman fond slika. Nju organizuje Kulturni centar.

Drugu likovnu manifestaciju organizje Bibiloteka i ona je poznata kao „Đačka likovna kolonija na Grzi“. Organizuje se od 1995. a u njih učestvuju mladi umetnici i đaci koji kroz različite radionice ispoljavaju svoju kreativnost.

Đačka likovna kolonija na Grzi - IZVOR - paracin.jabooka.org.rs

Kulturni centar organizuje i jednu od najdužih i najvećih manifestacija u Paraćinu – „Kulturno leto“. Ono traje tokom čitavog leta i podrazumeva održavanje raznih koncerata u centru grada, predstava na letnjoj pozornici, književnih i pesničkih okupljanja, izložbi… Sličan koncept ima i „Art fest“ koji u junu organizuje Turistička organizacija, a koji ima za cilj da se kroz različite vidove izražavanja umetnost približi Paraćincima.

Ni sela nisu neaktivna kada su u pitanju umetnost i kultura. Tako, u selu Svojnovo se u avgustu održavaju „Dani kulture“ koji takođe podrazumevaju različite vidove umetničkog izražavanja, a akcenat najviše stavljaju na književne i slikarske kolonije, kao i na večeri harmonikaša i folklora.

Pred kraj godine u SRC „7. jul“ organizuje se dobro poznati „Mini-tini fest“ na kojem nastupaju deca osnovnih škola koja izvode specijalno komponovane pesme. Ovaj festival je veoma posećen, a jedan od razloga za to je i činjenica da ga vodi Minja Subota, dok u žirijem precedava Jovan Adamov.

Mini tini fest - IZVOR - Goran Jevremović, centralmedia.rs

Ovo su najveće manifestacije u gradu kada su u pitanju umetnost i kultura, ali nisu jedine. Sve popularniji je i „Festival folklora“ kao i „Energija fest“ – novi festival posvećen elektronskoj muzici, „Rok fest“ i mnogi drugi…