Učesnici programa Erasmus+ na Grzi

Učesnici programa Erasmus+ na Grzi

Petoro profesora iz Portugala trenutno borave u Paraćinu i gotovo svakodnevno sa svojim domaćinima iz OŠ „Stevan Jakovljević“ sprovode različite radionice i aktivnosti. Svi oni su danas u društvu učenika ove škole proveli nekoliko sati na poznatom paraćinskom iziletištu Grza u neposrednoj blizini planinarskog Doma Đorđe Živković.

Praksa razmene učenika i profesora nije novost u našoj opštini jer su slične nastavne aktivnosti realizovane u nekim od srednjih škola u našoj opštini. Luisa i Sandra profesorke potugalskog i engleskog jezika kažu da se u Paraćinu osećaju odlično i da im prija boravak u našoj sredini.

Učionica koja nema četiri zida“ naziv je projekta koji realizuje OŠ „Stevan Jakovljević“ u Paraćinu, pod pokroviteljstvom fondacije Tempus. Podrazumeva  razmenu profesora iz Srbije i Portugala sa ciljem da se upoznaju drugačije kulture i razmene znanja i iskustva. Profesori i deca su na Grzi održali čas fizičkog na otovorenom, a gošćama sa Zapada Evrope se naše odmaralište veoma svidelo.

Vrednost ovog projekta koji finasira EU je 24.000 evra. Zaposleni u OŠ „Stevan Jakovljević“ ranije ove godine su posetili školu Manuel Ferreira Patrício koja se nalazi u Evori u Portugaliji. Tamo su proveli pet nastavnih dana van učionice, gde su bili u prilici da se upoznaju sa načinom rada ove škole.

Do kraja nedelje nastavnici izOŠ „Stevan Jakovljević“ će sa svojim kolegama iz Portugala i učenicima održati još nekoliko radionica iz likovnog kao i iz narodne tradicije.