U Zavičajnom muzeju održana još jedna „Noć muzeja“

U Zavičajnom muzeju održana još jedna „Noć muzeja“

U subotu je širom zemlje održana „Noć muzeja“, a Paraćin je kao i prethodnih godina svojim programom bio jedan od gradova koji je posetiocima pružio niz edukativnih, umetničkih i kreativnih događaja. Iz Zavičajnog muzeja kažu da su zbog velike zainteresovanosti sugrađana pripremili nekoliko postavki i radionica, tako da je bilo aktivnosti za sve uzraste.  

Naša sugrađanka Tatjana Tubica vodila je radionicu bojenja tkanina za najmlađe, na kojoj su mališani mogli da puste mašti na volju i na razne načine oboje materijal.

Osim ovih radionica i postavki posetioci su bili u prilici da se oprobaju u modelovanju gline sa Dejanom Jovanovićem, kao i na radionici Mali arheolozi gde su najmlađi mogli da vide kako izgleda potraga za ostacima drevnog sveta.Takođe, u podrumu muzeja bila je izložena još jedna izložbena postavka.

Može se reći da je vladalo veliko interesovanje za projekat koji su zaposleni u Zavičajnom muzeju pripremili za „Noć muzeja“ – demo prikaz Paraćina od pre sto godina gde uz pomoć virtuelne stvarnosti posetioci mogu da prošetaju delom glavne ulice.

Učenici osnovnih škola bili su u prilici da budu domaćini posetiocima, pa je tako Aljoša Jovčić,učenik sedmog razreda OŠ „Momčilo Popović Ozren“ imao ulogu vodiča kroz istoriju, odnosno stalnu postavku muzeja.

Cilj ovog događaja jeda mladima i ostaloj publici približi muzejske aktivnosti u ne tako standardnom terminu. Organizuje se u gradovima širom Evrope od 1997. godine, a prva „Noć muzeja“ održana je u Berlinu pod nazivom „Duga noć muzeja“.