Sečenjem slavskog kolača u trešnjevačkim vinogradima nadomak Paraćina i ove godine je obeležena seoska slava Sveti Trufun. Svakog 14. februara tradicionalno se orezuju čokoti vinove loze koji se zalivaju vinom.
Vlastimir je vinograd kupio pre 35 godina, a vinovu lozu je posadio na dvadesetak ari. Voćnjak na 40 ari je zasadio pre svega tri godine. Tokom sezone otače oko 500 litara vina i blizu 200 litara rakije za čiji je kvalitet prethodnih godina više puta nagrađivan.
Nedaleko odavde na imanju porodice Matić okupili su se prijatelji kako bi uz vino i pečenje obeležili seosku slavu. Svi oni su se jutros probudili rano, obišli svoje zasade i zalili ih prošlogodišnjim vinom.
Na padinama Podjuhorja takozvanoj Trlinskoj kosi okupilo se nešto mlađe društvo. Na imanju Slaviše Blagojevića koje se prostire na oko 80 ari, ovaj mladi poljoprivrednik je posadio vinovu lozu, orah i lešnik, a u planu su i neke nove kulture.
Meštani Trešnjevice se uglavnom bave ratarstvom i stočarstvom, a poslednjih godina primetno je veće interesovanje za vinogradarstvom, kaže odbornik u SO Paraćin iz ovog sela Jugoslav Radosavljević.
Paraćin i njegova okolina su prethodnih godina prepoznati kao pomoravski vinski centar jer se u Trešnjevici već godinama organizuje manifestacija Dani vina, a u Paraćinu Salon vina i Vinska promenada.