U toku je Šahovski festival u Paraćinu

U toku je Šahovski festival u Paraćinu

: Više od stotinu šahista, među njima prvoklasnih velemajstora okupilo se na još jednom šahovskom turniru u Paraćinu. Na bazenima Prestiž u toku je 17. Međunarodni šahovski festival, a brojni igrači nadmetaće se u dve kategorije. Direktor festivala Saša Jevtić prokomentarisao je kako protiče ovaj turnir i koji su igrači ostvarili za sada najbolji plasman.

U nedelju 7. jula održana je prva prateća manifestacija turnira, u pitanju je 20. Memorijalni Rapid turnir „Uroš Dinić“ na kom je nastupilo 145 igrača iz 22 federacije.

Danas je na programu druga prateća manifestacija i u pitanju je Otvoreni brzopotezni turnir Paraćin 2024 na kome nastupa 106 igrača,a nakon proglašenja najboljih u okviru ovog turnira, nastavlja se sedmo kolo Međunarodnog šahovskog festivala. Ovaj festival okupio je brojne takmičare mlađeg ali i starijeg uzrasta.

Paraćin je zahvaljujući šahovskim turnirima tokom godina postao poznato mesto okupljanja brojnih velemajstora. Ovom prilikom, za Kanal M svoje utiske o festivalu podelio je i finski takmičar, inače poreklom iz Prištine kome je ovo drugo pojavljivanje na turniru u Paraćinu.

Preko 300 takmičara učestvuje na ovom turniru, a specifično je to što najmanje šahista ima iz naše zemlje. Direktor festivala Saša Jevtić prokomentarisao je iz kojih zemalja dolaze najbolji takmičari.

17. Međunarodni šahovski festival trajaće do četvrtka 11. jula, a njegovi organizatori su Omladinski šahovski klub “Paraćin” i Turistička organizacija opštine Paraćin, uz podršku lokalne samouprave i generalnog partnera, kompanije Moravacem. Ukupni nagradni fond ovog takmičenja je 1 750 000 dinara.