U Paraćinu obeležen Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U Paraćinu obeležen Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Danas su se centralnom gradskom ulicom u Paraćinu vijorile zastave Srbije jer naša zemlja obeležava Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Nastupom crkvenog hora, parastosom i polaganjem venaca na spomenik u centru Paraćina obeležen je ovaj praznik i u našoj opštini.

Ovaj dan su svojim prisustvom i polaganjem venaca obeležili najvažniji činioci lokalne vlasti, pripadnici Policijske stanice Paraćin, ali i članovi Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. kao i Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženje boraca oslobodilačkih ratova i Udruženje ratnih vojnih veterana.

Zastave Srbije su u svim srpskim gradovima i opštinama bile istaknite na gotovo svim javnim mestima i ustanovama. Mnoge terase u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu ulepšavale su zastave Srbije. Iako to nije bio slučaj sa onim u centru Paraćina, naši sugrađani su uglavnom znali odgovor na pitanje šta slavimo i obeležavamo danas.

Datum kada obeležavamo Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar je izabran jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Centralna manifestacija održana je na Savkom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji. Odluka o proslavi zajedničkog praznika doneta je u avgustu prošle godine nakon sastanka predsednika Srbije i Republike Srpske.