Tribina „Srpske zemlje pre Nemanjića“ u ćuprijskоm Мuzeju „Horeum Margi“ – Ravno

Tribina „Srpske zemlje pre Nemanjića“ u ćuprijskоm Мuzeju „Horeum Margi“ – Ravno

Tradicionalno Turistička organizacija sa lokalnom samoupravom organizuje niz Vidovdanskih svečanosti koje su ove godine otvorene izložbom u ćuprijskom Мuzeju „Horeum Margi“ – Ravno, te su na jedan simboličan način ovu nedelju posvećenu Vidovdanu zatvorili u istom prostoru tribinom arheologa Marka Aleksića čiji je naziv „Srpske zemlje pre Nemanjića“.

Period koji obuhvata istraživanje Marka Aleksića je možemo reći, najstarije razdoblje srpske istorije, od sedmog do desetog veka, a to je period za koji nemamo toliko pouzdanih naučnih informacija. Aleksić navodi da je knjiga aktuelna već tri godine i da je naišla na veoma dobre kritike, možda baš iz razloga zato što se, dok je pisao intenzivno bavio istraživačkim radom te su, kako kaže, u knjiži samo pouzdane činjenice.

Direktor ćuprijskog Muzeja„Horeum Margi“ – Ravno, Novak Novaković kaže da  se prva  saradnja sa arheologom Markom Aleksićem desila 2017. godine kada je takođe u okviru Vidovdanskih svečanosti održao predavanje na temu „Srpski viteški kod“.

Marko Aleksić kaže da ga je uspeh koji je postigao sa svojim dosadašnjim knjigama  motivisao da još više istražuje i pronalazi nove teme o kojima će pisati. Čitaoci njegova dela mogu pronaći na Laguninom sajtu, a to je, kako navodi, izdavač sa kojim je do sada imao odličnu saradnju.