Tribina paraćinskih Gimnazijalaca povodom Dana državnosti

Tribina paraćinskih Gimnazijalaca povodom Dana državnosti

Učenici prvog razreda paraćinske Gimnazije sa profesorkom sociologije Snežanom Dakić održali su tribinu u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Dr Vićenije Rakić“ povodom Dana državnosti koji se obeležava 15. februara. Ovaj praznik obeležava se na Sretenje, a tim povodom đaci su napravili osvrt na istoriju Srbije i značajna dešavanja koja su se dogodila na ovaj datum.

Profesorka Dakić ističe i jedan važan dokument, sultanov hatišerif, koji je odigrao veliku ulogu u sticanju samostalnosti Srbije u okviru tadašnjeg Osmanskog carstva. Paraćinac Bogdan Đorđević, u narodu poznat kao tatar Bogdan, bio je čovek koji je taj dokument doneo knezu Milošu.  

Osim velike spretnosti i pouzdanosti koju je pokazao kao tatarin, Bogdan Đorđević nije bio značajan samo po donošenju ovog dokumenta. On je kao sreski načelnik veoma značajan ne samo za grad Paraćin, već i za celu državu.

Cilj ovakvih tribina je da se što više mladih upozna sa istorijom grada i svoje države. Iz paraćinske biblioteke poručuju da su njihova vrata uvek otvorena za građane i polaznike svih obrazovnih institucija koji žele da se preko pisanih dela upoznaju sa istorijskim činjenicama.

Nešto višeo tome ko su bili tatari i koliki je značaj Bogdan Đorđević u narodu poznat kao tatar Bogdan imao za razvoj Paraćina i Srbiju možete pročitati na portalu rtvparacin.rs.