Svetosavska svetkovina 2020. godine

Svetosavska svetkovina 2020. godine

Petu godinu za redom, Kniževni klub “Mirko Banjević” iz Paraćina uspeo je da okupi najtalentovanije osnovce i srednjoškolce kroz literarni konkurs Svetosavska svetkovina. Nova godina, Božić, Sveti Sava, zimske čarolije, bili su dovoljno dobra inspiracija talentovanim učenicima paraćinskih osnovnih i srednjih škola da stvore svoja literarna dela koje je stručni žiri Kluba “Mirko Banjević”, zasluženo i nagradio. U tri kategorije, nagrađena su po tri najbolja rada za osvojeno prvo, drugo i treće mesto. Jedan rad dobio je specijalnu nagradu, izdvojivši se kvalitetom od svih ostalih.

Stručni žiri je ove godine od preko pedeset pristiglih radova, nagradio i pohvalio 15 najboljih. Prema rečima predsednice književnog kluba Mirko Banjević, Olge Ružić Mančić, iz godine u godinu je sve veći broj dece, naročito mlađih razreda osnovnih škola, koja učestvuju na konkursu.

Žiri je svake godine drugačiji, sastavljen od stručnjaka iz oblasti knjižebvnosti,a li i laureata. Predsednik stručnog žirija Stefan Lazarević, pesnik iz Svilajnca, ocenio je radove sa ovogodišnjeg konkursa plodonosnim i maštovitim, zbog čega je žiri imao težak zadatak da odabere najbolje.

Ovo je bio jedan od događaja koji u oči obeležavanja Svetog Save sada već tradicionalno organizuje KK “Mirko Banjević”. Drugi, sa takođe velikom tradicijom, je svetosavski pesnički maraton na kome će članovi kluba sa gostima čititi svoje radove inspirisane najvećim srpskim svetiteljem.