Strah i kovid – predavanje u Mašinsko-elektrotehničkoj školi

Strah i kovid – predavanje u Mašinsko-elektrotehničkoj školi

Projekat pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Epidemija korona virusa na mnoge je ostavila posledice po mentalno zdravlje, bez obzira da li su ga preležali ili ne. Prema rečima psihologa u Domu zdravlja Paraćin Gorana Ristića, srednjoškolci su pored dece i starijih grupa na koju je korona virus ostavio najveće posledice. Učenici Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu su nam to i potvrdili dodajući da im je najveći problem bilo ograničeno kretanje.

Definitivno mi je bilo problem to što sam bila zatvorena u kući, jer sam se malo zatvorila i u sebe. Kao da sam izgubila deo sebe, nisam mogla da se viđam sa drugim ljudima, da se socijalizujem, ali sada se kao sve polako vraća u normalu” – kaže učenica Mašinsko-elektrotehničke škole.

Njen drug iz odeljenja dodaje – „Maske su mi iskreno najveći problem, jer teško dolazim do vazduha zbog njih. Pored toga, problem je što ne možemo da izlazimo nigde, a čak su me jednom izbacili iz lokala, jer nisam imao kovid propusnicu.

Nezgodno je to što su nas podelili u dve grupe pa se nismo viđali sa svima, a završna nam je godina i umesto da provodimo vreme zajedno, mi smo odvojeni” – kaže maturantkinja iz ove škole.

Ideja Doma zdravlja i Crvenog krsta je da predavanjima o strahu i kovidu preventivno deluju na decu, a Ristić je objasnio zašto su se najpre posvetili srednjoškolcima.

Zato što je razvoj kod čoveka najintenzivniji u tom periodu kada se intelektualno i emotivno razvijaju i ulaze u svet odraslih. Oni imaju potrebu za izlaskom, druženjem, za emotivnim razvojem i ostvarivanjem emotivnih veza za šta su oni do sada bili hendikepirani” – kaže Goran Ristić.

Psiholog Goran Ristić na predavanju je savetovao učenike da je jedini način borbe protiv straha od kovida informisanje o virusu.

Imam utisak da je napravljena opšta presija da je to opasna smrtonosna bolest pre svega putem medija ili kroz razgovore sa porodicom, prijateljima i u školi. Ideja je da im pomognemo da prepoznaju strah i da znaju kako da se ponašaju u nekoj stresnoj situaciji” – dodaje Ristić.

Srednjoškolci su se u Paraćinu konačno vratili u školske klupe što će najverovatnije pozitivno uticati kako na ocene, tako i na njihovo mentalno zdravlje. I drugi slojevi društva sa velikim isčekivanjima osluškuju poruke iz okolnih zemalja u kojima se često može čuti da se ublažavaju čak i ukidaju epidemijske mere što nas navodi na zaključak da se pandemiji bliži kraj.