Srpski atletski savez – Ćuprija kao centar atletike

Srpski atletski savez – Ćuprija kao centar atletike

Prvi značajni uspesi jugoslovenske atletike postignuti su 70-ih i 80-ih godina prošlog veka kada su ćuprijski atletičari harali Evropom. Jedna od najistaknutijih ličnosti tog vremena bio je Aleksandar Petrović, ćuprijski profesor geografije i trener Atletskog kluba Morava. Ceo svoj život podredio je radu sa mladima, a nakon kratkog boravka u Istočnoj Nemačkoj, Petrović je sportskim rečnikom „ukrao atletsko znanje“ i primenio ga u svojoj sredini što je rezultiralo vrhunskim sportskim dostignućima. O njemu govori Slobodan Branković bivši Evropski prvak, srpski rekorder a sada dir. Srpskog atletskog saveza.

Sve je počelo kada je Petrović na ćuprijskom krosu otkrio Veru Nikolić, kasnije Evropsku prvakinju i svetsku rekorderku kojoj su sugrađani nakon evropskog zlata u Budimpešti priredili nezaboravan doček u rodnom gradu. Naredni vrhunski izdanak Acine škole bio je „leteći Ćupričanin“ Dragan Zdravković, još jedan evrospki prvak i konačno Snežana Pajkić koja se kao i njeni prethodnici okitila medaljom Evropskog prvaka. O ozbiljnim atletskim uslovima svi oni su mogli samo da sanjaju a osim trkačke staze na stadionu FK Morava, često su trčali po obližnjim brdima i na Ćuprijskom nasipu.

Izgradnjom atletskog stadiona i budućeg Atletskog centra, Ćuprija je postavljena na mesto koje joj sa pravom pripada jer će u budućnosti biti jedan od najbolje opremljenih atletskih centara u ovom delu Evrope. Branković smatra da je višestruka dobit od ovih objekata jer je ideja da se između ostalog na taj način ulaže u zdravlje nacije pošto će atletsku infrastrukturu moći da koriste svi građani. Naredne godine atletski stadion biće bogatiji rekvizitima neophodnim za izvođenje tehničkih disciplina kao što su prepone, doskočište za skok u vis i skok s motkom, skok u dalj, mreža za bacanje diska, bacalište za kuglu i koplje… Na ovaj način biće ispunjena davnašnja želja Ace Petrovića.

Izgradnja Atletskog stadiona je samo prvi deo velikog projekta atletskog kompleksa sa dvoranom koji bi trebalo da bude završen za dve godine. Ideja o izgradnji ovih objekara postoji više decenija ali su je ponovo pre nekoliko godina pokrenuli prvo Vera Nikolić, Dragan Zdravković a onda i najviši organi opštinske vlasti.

Izdradnja atletskog stadiona sa tartan stazom trajala je oko 2 godine i kompletno je finansirana iz budžeta opštine Ćuprija u iznosu od 138 miliona dinara. Drugi deo ovog ambicioznog projekta je kompleks sa atletskom dvoranom koja će biti izgrađena na mestu sadašnjeg pomoćnog terena FK Morava. Prema projektu urađenom u skladu sa pravilnikom Svetske atletske federacije, površina buduće atletske dvorane biće 10.620 kvadrata i njena prva namena je da bude pomoćni trening centar tokom Svetskog prventva u atletici koje bi u Srbiji trebalo da bude održano 2022. godine.