Smotra recitatora Srbije „Pesniče naroda mog“

Smotra recitatora Srbije „Pesniče naroda mog“

Učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Paraćin učestvovali su na opštinskoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog“. Svaki učesnik govorio je jednu pesmu po svom izboru, koju je naučio napamet. Vreme recitovanja ograničeno je na 3 minuta za oba uzrasta osnovnih škola, a za srednjoškolce na 4.

Uz poštovanje svih epidemijskih mera, takmičenje je održano u paraćinskoj Tehnološkoj školi, u organizaciji Narodne biblioteke „dr Vićentije Rakić“. Smotra recitatora Srbije Pesniče naroda mog“ kontinuirano traje već 52 godine. Ova manifestacija jedinstvena je u našoj zemlji, pa je njen značaj utoliko veći.

Dobitnica prve nagrade Lena Miladinović i njena drugarica Stefanija Radosavljević učenice Osnovne škole Branko Radičeviću Popovcu, nisu imale tremu pa su nam izrecitovale stihove pesama sa kojima su se predstavile.

Ciljevi smotre recitatora su razvijanje osećanja za osnovne etičke norme koje sadrži poezija, iskazivanje misli i osećanja pesnika, širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije.

Prema mišljenju stručnog žirija koji su činili glumac Tomislav Đorđević i književnica Biljana Stanisavljević, u mlađoj kategoriji nagrađeni su Lena Miladinović, Ognjen Milosavljević i Vera Ljubisavljević. U srednjoj kategoriji nagrađeni su Božidar Jovanović, Miloš Marinković i Lara Stefanović. Najveće muke u odabiru najboljih recitatora, žiri je imao u starijoj kategoriji gde su nagrađeni srednjoškolci Vanja Najdanović, Sofija Radosavljević i Ema Đorđević. Svi oni dobili su knjigu na poklon, a nakon Uskršnjih praznika predstoji im okružno takmičenje koje će biti održano u Jagodini.