Saveti lekara paraćinske Hitne pomoći za vrele dane

Saveti lekara paraćinske Hitne pomoći za vrele dane

Sa dolaskom vrelih letnjih dana javlja se i nekolicina telesnih tegoba koje u nekim situacijama mogu otežati normalno funkcionisanje. Iako je paraćinska Hitna pomoć tokom čitave godine opterećena velikim brojem pacijenata, taj broj se značajno poveća tokom letnjih meseci. Doktor Ivan Božinović, specijalista urgentne medicine kaže da se povećanjem dnevne temperature povećava i broj simptoma na koje se Paraćinci najčešće žale.

Najviše su na udaru starije i zdravstveno ugrožene osobe dok omladina letnje vrućine podnosi nešto lakše. S obzirom na veliki broj pregleda u Hitnoj pomoći sproveli smo anketu gde smo pitali Paraćince da li im smetaju ovako visoke temperature.

Služba hitne medicinske pomoći u proseku obavi od 80 do 120 pregleda radnim danima, dok je taj broj vikendom nešto veći.  Božinović apeluje na sugrađane ne izlaze napolje u periodu od 11  do 18 časova bez preke potrebe jer su tada sunčevi zraci najjači. On dodaje da ukoliko postoji potreba za izlaskom da je obavezno nošenje kačketa i šešira, kao i da je veoma važna hidratacija.

Iz Hitne medicinske pomoći poručuju da je potrebno da se velika pažnja obrati na krpelje i zmije u prirodi koji su prisutniji tokom visokih temperatura. Vrata paraćinske Hitne pomoći su otvorena svih sedam dana 24 sata.