Sara Masnikosa

Sara Masnikosa

Budućnost paraćinske umetničke scene Sara Masnikosa

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Sara Masnikosa rođena je 31.07.1995. godine u Subotici. Završila je Gimnaziju u Paraćinu, nakon čega 2014. godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Posle završenih osnovnih studija u klasi profesora Gorana Despotovskog sa prosečnom ocenom 9,96, upisala je master studije na istoj Akademiji.

„Početak mog profesionalnog rada u oblasti vizuelnih umetnosti je bio u toku mog studiranja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Postoji interesovanje i usmerenje, zasnovano na energiji, aktivnosti ili želji, koje donosi opredeljenje i obrazovanje u toj oblasti”- kaže Sara Masnikosa.

Sara Masnikosa Muve (izvor - privatna arhiva)
Sara Masnikosa Solid ground (izvor - privatna arhiva)

Sara je do sada imala osam samostalnih izložbi od kojih je jedna bila u Austriji i dvadesetak grupnih. Pored toga, učestvovala je na mnogim radionicama i likovnim kolonijama.

Dobila je dve Dositejeve stipendije, nagrade Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu za najuspešniji rad iz umetničke discipline slikanje 2020. Takođe, dobitnica je i nagrade Fondacije Mali princ za vrhunske rezultate u oblasti umetnosti.

Sara Masnikosa Savršeno pristaju 2 (izvor - privatna arhiva)

Sara Masnikosa u radu koristi gotovo sve vrste materijala, od drveta, plastike i metala, do stakla, tkanine i sunđera.

U svom radu ne koristim konvencionalne načine izražavanja i prezentacije umetničkog rada, već je sam način prezentacije u nekom odnosu između individue i prostora. Istražujem odnose otvorenog i zatvorenog, velikog i malog i položaje i osećanja individua koje u tim odnosima učestvuju i funkcionišu i ono šta ti prostori u njima izazivaju” – dodaje Sara.

Sara Masnikosa Slasti je zabranjeno (izvor - privatna arhiva)

Sara kaže da nema nijedan hobi i drugo zanimanje osim vizuelne umetnosti. Ova perspektivna mlada umetnica priprema mnogo toga za narednu godinu, a sigurno je da će publika imati šta od nje da očekuje i nakon toga.

Plan mi je da nastavim da aktivno učestvujem u umetničkom životu zajednice i da njemu prilažem svojim radom. Konkretno u 2022. me očekuje par važnih izložbi od kojih je i samostalna izložba “Outside, such a lonely place” u Domu omladine Beograda. Takođe plan mi je da proširim svoje obrazovanje u oblasti umetnosti upisom na doktorske akademske studije”.

Sara Masnikosa Outside, such a lonely place (izvor - privatna arhiva)