Sabor frulaša u Ražnju

Sabor frulaša u Ražnju

„Dani Save Jeremića“ u Ražnju okupili su veliki broj frulaša iz cele Srbije. Iako je više njih nastupalo tek druge večeri, zvuk ovog instrumenta čuo se i prvog dana ove manifestacije. Jedan od najmlađih frulaša koji je svirao na Saboru bio je Nikola Simonović, član škole frule Kulturno-umetničkog društva „Sava Jeremić“.

Sa druge strane, jedan od najstarijih frulaša koji su svoje umeće na ovom instrumentu pokazali na Saboru je Slobodan Cakić iz Kruševca. U čast Save Jeremića komponovao je kolo pod nazivom „Poslon kolo“, jer je poznati srpski frulaš rođen u selu Poslon nedaleko od Ražnja.

Sava Jeremić rođen je 13. januara 1904. godine kao jedanaesto dete u porodici. Od 1936. do 1958. godine bio je solista Radio Beograda, a najveći frulaški uspeh postigao je 1953. godine na Međunarodnom festivalu folklora u Langolenu kada se publici predstavio kolom „Paraćinka“.

Manifestacija „Dani Save Jeremića“ tradicionalna je u Ražnju, a ove godine je održana 21. put. Ova opština je poznata po očuvanju stare srpske tradicije i po frulašima, pa se zato na Saboru u Ražnju svake godine pojavi nekoliko mladih svirača koji će možda jednog dana dostići legendarnog Savu Jeremića.