Rezanje slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Rezanje slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Podelivši čast i dužnost članovi Kulturno – umetničkog društva „Spasovdanski vez“ ovogodišnji su kolačari seoske i crkvene slave Spasovdan u Drenovcu. Liturgija i čin sečenja kolača obavljeni su u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u kome su bili prisutni mnogobrojni Drenovčani.

Spasovdan se obeležava 40. dana nakon Vaskrsa i označava čin Hristovog vaznesenja na nebo.Drenovčani ovaj praznik već generacijama poštuju i obeležavaju u krugu porodice.

Meštani ovog sela rekli su nam da veoma poštuju kulturu i narodne običaje, te od malih nogu svoju decu uče srpskoj tradiciji. Naredne godine čast kolačarstva pripala je porodici Antić, a njihov najmlađi član Kosta istakao je koliko mu je drago zbog toga.

Svečanom sečenju kolača i svetoj liturgiji pristvovao je i predsednik opštine Vladimir Milićević koji je rekao da mu je veoma drago zato što se u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na ovaj dan okupio veliki broj ljudi.

Meštani Drenovca često su novčanim prilozima pomagali izgradnju i uređenje hrama, porte i zvonika.Njegovo preosveštenstvo Vladika David ovom prilikom uručio je Gramate i Blagodarnice zaslužnim donatorimna među kojima je i opština Paraćin.

Nakon priznanja zaslužnim građanima u porti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na letnjoj pozornici je nastavljeno proslavljanje Spasovdana uz zvuke narodne pesme i igre u izvedbi mlađeg ansambla Kulturno umetničkog društva „Spasovdanski vez“.