Retrospektivna izložba grupe „SMAK 50“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Retrospektivna izložba grupe „SMAK 50“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Retrospektivna izložba „SMAK 50“ otvorena je 8. avgusta u paraćinskom Zavičajnom muzeju. Povodom pola veka postojanja ove legendarne grupe, Udruženje Smakovci” iz Kragujevca je na ovaj način želelo da prikaže postavku koja se sastoji od sakupljene i obrađene istorijske građe, ličnih stvari članova kultnog rok sastava, novinskih članaka, plakata, njihovih izdatih ploča i singlova, fotografije sa koncerata, intervjua i scenskih rekvizita. Autorka ove izložbe je Ksenija Đerković, ćerka bubnjara grupe Smak Slobodana Stojanovića Kepe.

Ova postavka izazvala je veliko interesovanje posetilaca. Osim mlađe populacije, otvaranju izložbe su prisustvovali i oni nešto stariji Paraćinci koji su se fotografisali pored omiljenih albuma, postera i drugih eksponata.

Na izložbi je prikazan i kraći dokumantarni film sa insertima sa velikih koncerata, snimcima sa turneje u Americi 70-tih godina prošlog veka, izjavama članova benda i njihovo sećanje na pevača Borisa Aranđelovića. U planu je da izložba obiđe što više gradova širom zemlje i regiona, a Paraćin je treći grad koji je domaćin ove postavke.

Izložba obuhvata period od formiranja benda, a to je 4. decembar 1971. do njihovog poslednjeg koncerta na Ušću u Beogradu 2015. godine. Postavka će se u galeriji paraćinskog Zavičajnog muzeja nalaziti do 31. avgusta, a ulaz je za sve posetioce besplatan.