Retrospektivna izložba grupe „Smak 50“ u paraćinskom zavičajnom muzeju

Retrospektivna izložba grupe „Smak 50“ u paraćinskom zavičajnom muzeju

Retrospektivna izložba „SMAK 50“ otvorena je 8. avgusta u paraćinskom Zavičajnom muzeju. Povodom pola veka postojanja ove legendarne grupe, Udruženje Smakovci” iz Kragujevca je na ovaj način želelo da prikaže postavku koja se sastoji od sakupljene i obrađene istorijske građe, ličnih stvari članova kultnog rok sastava, novinskih članaka, plakata, njihovih izdatih ploča i singlova, fotografije sa koncerata, intervjua i scenskih rekvizita. Autorka ove izložbe je Ksenija Đerković, ćerka bubnjara grupe Smak Slobodana Stojanovića Kepe.

„Cilj mi je bio da stavim akcenat na značaj muzike koju je dala jedna od najpoznatijih i najboljih rok grupa u Jugoslaviji. Paraćinci kroz izložene fotografije mogu da vide kako je tekao put do uspeha ove legendarne muzičke grupe” – kaže Ksenija Đerković.

Ova postavka izazvala je veliko interesovanje posetilaca. Osim mlađe populacije, otvaranju izložbe su prisustvovali i oni nešto stariji Paraćinci koji su se fotografisali pored omiljenih albuma, postera i drugih eksponata.

Na izložbi je prikazan i kraći dokumantarni film sa insertima sa velikih koncerata, snimcima sa turneje u Americi 70-tih godina prošlog veka, izjavama članova benda i njihovo sećanje na pevača Borisa Aranđelovića. U planu je da izložba obiđe što više gradova širom zemlje i regiona, a Paraćin je treći grad koji je domaćin ove postavke.

„Izložba je već bila postavljena u Kragujevcu i Lazarevcu pa smo želeli da je pokažemo i paraćinskoj publici. Naročito nam je interesantno da biramo teme koje će privući drugačiju publiku okrenutu savremenoj i urbanoj sredini” – kaže direktor Zavičajnog muzeja Paraćin, Branislav Stojanović.

Izložba obuhvata period od formiranja benda, a to je 4. decembar 1971. do njihovog poslednjeg koncerta na Ušću u Beogradu 2015. godine. Postavka će se u galeriji paraćinskog Zavičajnog muzeja nalaziti do 31. avgusta, a ulaz je za sve posetioce besplatan.