Radionica Udruženja EKOS – Katastar zelenih javnih površina – instrument za plansko i održivo upravljanje

Radionica Udruženja EKOS – Katastar zelenih javnih površina – instrument za plansko i održivo upravljanje

U paraćinskom Regionalnom Start-up centru održana je radionica „Katastar zelenih javnih površina – instrument za plansko i održivo upravljanje“. Ovo je praktično početak realizacije projekta „Zelenopolis“ koji je posvećen ublažavanju posledica klimatskih promena unapređenjem zelenih javnih površina u našoj opštini.

Paraćin ima odlične polazne osnove za formiranje katastra zelenih površina,  smatra Igor Nedeljković dir. prodaje kompanije „Map Soft“ partnera u realizaciji projekta „Zelenopolis“. On je u svom izlaganju predstavio način pomoću kog se mogu prikupiti prostorni podaci o zelenim površinama na čitavoj teritoriji opštine Paraćin.

Udruženje EKOS je nosilac projekta „Zelenopolis“, a njegova predstavnica Anđelka Milanović kaže kako je drveće veoma važno za ublažavanje toplote u sredini u kojoj živimo, povećava vlažnost, smanjuje udare vetra i čisti vazduh koji udišemo. Ona smatra da je i te kako potrebno povećati zelene površine jer je Srbija daleko ispod evropskih normi i standarda u tom pogledu.

EKOS ovaj projekat u određenoj meri realizuje u saradnji sa lokalnom samoupravom čiji su predstavnici bili učesnici ove radionice, a njihov saradnik je i Tehnološka škola iz Paraćina. Sa druge strane „Zelenopolis“ se realizuje u okviru projekta Zeleni inkubator koji sprovodi Beogradska otvorena škola koji podržava Evropska unija i Fondacija Fridrih Ebert.

Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran EKOS.