Radionica u paraćinskoj Gimnaziji za učenikе na razmeni iz Italije i Turske

Radionica u paraćinskoj Gimnaziji za učenikе na razmeni iz Italije i Turske

U paraćinskoj Gimnaziji održana je radionicaza Davidea i Defne, učenike na razmeni iz Italije i Turske. Oni su došli u Srbiju septembra prošle godine i ostaće u našoj zemlji godinu dana. Za to vreme obilaziće srpske gradove, a tom prilikom došli i u Paraćin na nedelju dana. Davide i Defne kažu da im se sviđa Srbija i da su mnogo toga saznali o našoj zemlji za šest meseci boravka u njoj. Mladi Italijan je za to vreme naučio da priča naš jezik.

Njihov boravak u Srbiji je deo projekta koji sprovodi Interkultura, organizacija koja se bavi razmenom srednjoškolaca iz inostranstva, objasnila je Ana Petrović, profesorka engleskog jezika i volonter Interkulture.

Povod održavanja radionice bio je upoznavanje učenika sa našom kulturom i zemljom, kao i upoznavanje paraćinskih gimnazijalaca sa Italijom i Turskom. Ovom prilikom su iz Gimnazije spremili brojne aktivnosti za Davidea i Defne kako bi što bolje doživeli Srbiju, pa su na času igrali tradicionalno srpsko kolo i razbijali pinjatu.

Ni Gimnazijalci nisu ostali ravnodušni posetom vršnjaka iz inostranstva. Kažu da su naučili i saznali dosta zanimljivih stvari o Italiji i Turskoj i da su gostima preneli mnogo zanimljivih detalja o našoj zemlji.

Ovo je veoma lep i koristan način da srednjoškolci obiđu druge zemlje i nauče nešto novo o drugim kulturama, kaže profesorka engleskog Ana Petrović. Paraćinska Gimnazija je jedina škola u gradu koja je deo projekta razmene đaka, pa tako imaju u planu i posetu Turskoj u nekom narednom periodu. Pozivaju zainteresovane sugrađane, ukoliko žele da ugoste nekog od stranih đaka na razmeni da im se jave i tako pomognu u realizaciji ovog veoma zanimljivog projekta.