Radionica „Mali arheolozi“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Radionica „Mali arheolozi“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Tradicionalna nedelja Noć muzeja koja se širom Srbije obeležava maja meseca nosi malo drugačiji slogan. Ovogodišnji je „Moć muzeja“ koji je u potpunosti opravdava jer je poslednjih dana okupio gotovo sve generacije Paraćinaca na događajima koje je organizovao Zavičajni muzej. Osim brojnih izložbi i predavanja u sklopu ove manifestacije organizovane su i radinonice za predškolce pod nazivom „Mali arheolozi“. Na njima su se deca predškolskog uzrasta našla u ulozi istražitelja.

Dečaci i devojčice kažu da su mnogo toga naučili kao i to da im je bilo veoma zabavno. Filip njihov vodič kroz ovu radionicu kaže da je deci najteže predstaviti umetnost i istoriju, ali smatra da su u Zavičajnom muzeju pronašli model na osnovu koga su im privukli pažnju. Sa rukama u pesku pomalo stidljivo su nam opisali kakav je bio njihov dan­.

Osim pomenutih radionica paraćinski Zavičajni muzej ove godine imao je veoma bogat program u sklopu manifestacije „Мuzeji za deset“. Posetioci su prethodnih dana bili u prilici da vide izložbu u podrumskim prostorijama, na spratu, potkrovlju muzeja, ali i na platou ispred biblioteke „Dr Vićentije Rakić“.

Iz Zavičajnog muzeja poručuju da su zadovoljni dosadašnjom posetom i podsećaju da su sve postavke dostupne posetiocima do 24. maja.