Publikacija „Ratni memorijali opštine Ćuprija“ Muzeja „Horeum Margi – Ravno“
FOTO: Muzej Horeum Margi - Ravno

Publikacija „Ratni memorijali opštine Ćuprija“ Muzeja „Horeum Margi – Ravno“

Publikacija „Ratni memorijali opštine Ćuprija“ nedavno je promovisana u okviru Vidovdanskih svečanosti u ovom gradu. Reč je o delu koje je nastalo kao produkt saradnje Zavoda za zaštitu spomenika Kragujevac i opštine Ćuprija. Ideja obe strane bila je identifikovanje i preispitivanje značaja spomeničkog nasleđa, mogućnostima revitalizacije i njegovih potencijala u savremenim društvenim okvirima.

Spemenici na teritoriji opštine Ćuprija uglavnom su posvećeni svim žrtvama u ratovima XX veka no ipak ima i onih koji su posvećeni pojedinačnim ličnostima, kaže Novak Novaković direktor Muzeja „Horeum Margi – Ravno“. On kaže da se spomen obeležja u selima uglavnom nalaze na trgovima u centru sela i uglavnom datiraju iz I i II Svetskog rata sa imenima žrtava stradalih u njima.

Spomen obeležja se nalaze praktično u svakom od sela ćuprijske opštine, kaže Novaković poput Supske, Jovca, Batinca, Senja i Bigrenice. Ipak najznačajniji spomenik je onaj u Ivankovcu palim borcima sa spomenikom Milenku Stojkoviću u kompleksu Šančevi u ovom selu. U gradu je svakako najznačajniji spomenik palim borcima u oslobodilačkim ratovima od 1912. – 1918. godine u centru Ćuprije.

Nakon što je publikacija promovisana nastala je ideja o promociji ovog dela u ćuprijskim selima koja će biti održana na jesen, zaključio je direktor Muzeja „Horeum Margi – Ravno“.

Autori pve publikacije su Đorđe Milovanović, Iva Poskurica Glišović i Stefan Stamenković. Recenzenti su dr Branislav Cvetković, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Jagodina i Predrag Ilić, arhivski savetnik, istoričar Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu.