Prvomajski uranak tokom zabrane kretanja

Prvomajski uranak tokom zabrane kretanja

Za nama je prvi vikend u kojem smo nakon mesec i po dana mogli da subotu ili nedelju provedemo van svojih domova. Prvog maja važila je zabrana kretanja pa je izostalo tradicionalno roštiljanje u prirodi. Posetili smo Grzu kako bi proverili u kojoj meri su naši sugrađani iskoristili priliku da posete poznato paraćinsko izletište.

Na Grzi neuobičajen prizor tokom prvomajskih praznika, nema automobila, muzike, mirisa roštilja, veselih roditelja i nasmejane dece. Nakon dva dana lošeg vremena u nedelju nije bilo kiše a i zabrana kretanja je ukinuta tokom vikenda. Paraćinci su ipak u velikoj većini odlučili da ove godine ne posete Grzu i pored toga što su vremenske prilike i zakon to dozvoljavali. Naš sugrađanin Milan Ristić vlasnik vikendice na Grzi kaže, kako ne pamti ovakav prizor u svom komšiluku.

Sa stavom svog komšije saglasan je i Slavomir Jovanović koji je čitav period vanrednog stanja proveo na svom imanju. Prvomajske praznike proveo je sa porodicom povremeno uređujući travnjak i voćnjak. Kaže kako mu je čudno što je poseta Grzi izostala.

Svega nekoliko automobila parkiranih kod jezera ukazuju na to da pojedinci ipak nisu odoleli da makar prošetaju do Vrela i Planinarskog doma. Beograđanin Nikola Aleksić kaže kako su mu mir i tišina čak i prijali jer je sa devojkom uživao u šetnji prethodnih dana.

Na Grzu su u nedelju osim malog broja Paraćinaca, sudeći po registarskim oznakama, došli ljubitelji prirode iz Jagodine, Beograda i Zaječara. Meštani ovog izletišta kažu kako su ovo vreme iskoristili da urede svoje placeve i vikendice i da već narednog vikenda očekuju znatno veći broj posetilaca.