Prolećna zaštita voćarskih kultura

Prolećna zaštita voćarskih kultura

Vremenski uslovi proteklih dana bili su idealni da poljoprivredni proizvođači koji s bave gajenjem voćarskih kultura obave neophodne mere zaštite voća kako bi se smanjila mogućnost pojave infekcije kod biljaka. Ove mere podrazumevaju rezidbu i odstranjivanje zaraženih grančica i sasušenih plodova.

Ovih dana bi poljoprivrednici trebalo da obave poslednji zimski tretman voćarskih kultura. Kod koštičavog voća, tretman pesticidima se može obaviti jedino još u fazi bubrenja pupoljaka, dok se kod jabučastih voćnih vrsta ovaj tretman može obaviti i kasnije, u takozvanoj fazi mišjih ušiju.

Kada je u pitanju breskva, trebalo bi obaviti tretman protiv patogena koji izaziva kovrdžavost lišća.

S obzirom na to da se ovaj patogen kod breskve, kada prodre u biljno tkivo, ne može dalje suzbiti, veoma je važno da poljoprivrednici tretman protiv tafrine deformans ne preskoče i obave odmah.