Projekat Sportskog saveza opštine Paraćin – „Sportom do zdravlja“

Projekat Sportskog saveza opštine Paraćin – „Sportom do zdravlja“

Koliko su nam deca teška i visoka, da li imaju ravna stopala i da li im je kriva kičma? Ove parametre će njihovi roditelji imati priliku da saznaju za oko dva meseca zahvaljujjući projektu “Sportom do zdravlja” koji je sprovodi Sportski savez opštine Paraćin. Projekat podrazumeva antropometrijsku metodu merenja dece u svim predškolskim ustanovama u gradu odnosno pri osnovnim školama “Stevan Jakovljević”, Đura Jakšić”, “Momčilo Popović” i “Radoje Domanović”. Sportski savez opštine Paraćin merenja sprovodi u saradnji sa Domom zdravlja, a prva grupa dečaka i devojčica od njih 180 obuhvaćenih ovim projektom su predškolci u OŠ „Đura Jakšić“.

Cilj ovakvih merenja je uočavanje napredovanja ili nazadovanja dece predškolskog uzrasta. Bojan Stojčić, generalni sekretar SSOP kaže da projekat čine tri faze, a prvu čine predavanja u vezi sa pravilnom i zdravom ishranom.

Ovaj projekat se sprovodi na osvovu toga što je on jedan od pobednika na konkursu „Partnerstvo za budućnost“ kompanije Moravacem. Tim saradnika SSOP potrudiće se da u naredna dva meseca isprate rast i razvoj dece, ali i da ih zanimljivim predavanjima usmere na zdrav način života.

Osim gradskih predškolskih ustanova u svim selima opštine Paraćin postoji po jedan razred predškolaca te se, kako Stojčić kaže,  nadaju da će sledeće godine biti u prilici da ovakav jedan projekat realizuju i u seoskim predškolskim ustanovama.