Proizvodnja uglja u tri smene i tokom prvomajskih praznika

Proizvodnja uglja u tri smene i tokom prvomajskih praznika

„U devet rudnika sa jamskom eksploatacijom uglja u Srbiji trenutno radi između 1.800 i 1.900 rudara. Rudnici „Soko“ i „Lubnica“ rade sa smanjenim kapacitetom, a ostalih sedam rudnika radi normalno“, napisao je u saopštenju za medije v.d. direktora JP PEU „Resavica“ Marko Vuković. On je naglasio da se od prvog dana vanrednog stanja u svih devet rudnika primenjuju sve mere zaštite, a posle završetka testiranja radnika punim kapacitetom radiće rudnici „Soko“ i „Lubnica“.

„Rudari nisu nemarni na radnom mestu, odgovorno rade svoji posao. Od prvog dana vanrednog stanja počeli smo sa primenom svih mera koje su naložili Krizni štab i Vlada Srbije. Vrlo brzo smo nabavili zaštitnu opremu, trajnu zaštitnu masku i dezinfekciono sredstvo, odnosno počela je primena mera zaštite. Pojava pozitivnih na koronu prvo se dogodila u Soko Banji, te je rudnik „Soko“ stavljen na minimum procesa rada, a zatim i tri slučaja u rudniku „Lubnica“. Po nalogu premijerke Ane Brnabić pristupili smo testiranju svih zaposlenih i sada čekamo kompletne rezultate. Očekujemo da posle prvomajskih praznika počnemo proizvodnju punim kapacitetom“, saopštio je Vuković.

Rudari se pridržavaju procedura prilikom dolaska, rada i odlaska sa posla. Svih 4.000 zaposlenih dužni su da nose maske na radnom mestu i koriste dezinfekciono sredstvo. Pri dolasku na posao vrši se merenje temperature.

„Prvi radnici sa sipmtomima su izlovani i poslati u kovid ambulantu u svojim opštinama. U rudniku „Lubnica“ bilo je slučajeva sa temperaturom, ostali tesirani nisu imali simptome. Nema načina kako da se utvrdi način inficiranja koronom. U Despotovcu su pacijenti sa hemodijalize zaraženi koronom, deda i supruga naših radnika su pozitivni. Obustavili smo u toj radnoj jedinici rad na par dana, svi su testirani i rezultati su bili negativni, pa je proizvodnja nastavljena“, objašnjava Marko Vuković.

Rudnici rade 24 sata po nalogu Vlade Srbije kao strateško preduzeće. Radi se bez odmora u tri smene. „Bili smo na pragu potpisivanja robnog kredita u vrednosti 10 miliona evra za modernizovanje proizvodnje sa Vladom Češke, ali cela situacija je to usporila. Reč je o prvom ulaganju Vlade Srbije od 1989. godine. Kriza predhodnih decenija je uslovila loš odnos države prema jamskim rudnicima, međutim, sada se sve to promenilo. Krećemo u novi ciklus ulaganja i modernizovanja proizvodnje. Mašine menjaju manuelni rad rudara. Očekuje se pozitivnije poslovanje“, zaključuje u saopštenju za medije v.d. direktora JP PEU „Resavica“ Marko Vuković.