Progašenje pobednika 14. Međunarodnog Šahovskog festivala u Paraćinu

Progašenje pobednika 14. Međunarodnog Šahovskog festivala u Paraćinu

Blizu 350 takmičara iz 40 zemalja sveta, protekle nedelje pokušalo je da ostvari što bolji plasman na 14. Šahovskom festivalu u Paraćinu. Tokom 8 odigranih kola ove kraljevske igre najveći broj nagrada u kategoriji Open A osvojili su strani državljani, dok su se srpski takmičari bolje pokazali u kategoriji Open B. Prvo mesto u kategoriji Open A u konkurenciji od 181 takmičara, osvojio je 18ogodišnji Azerbejdžanac Muradli Mahammad kome je ovo prvi veći turnir u kojem učestvuje.

Na turniru Open B Šahovskog festivala koji je okupio nešto manji broj učesnika, prvo mesto zauzeo je četrdesetjednogodišnji Mile Bjelanović. Ovom kragujevčaninu je uspeh u Paraćinu samo jedan u nizu u višedecenijskoj šahovskoj karijeri. Do prve pozicije došao je nakon 9 odigranih partija i osvojenih 8 poena.

14. Međunarodni šahovski turnih „Paraćin 2021“ počeo je u petak 9. jula, a proglašenje pobednika i ujedno zatvaranje takmičenja održano je 16. jula na Bazenima „Prestiž“, kada su poglašeni najbolje rangirani takmičari u svim kategorijama. Glavni organizator festivala Saša Jevtić, ocenjuje da je ovo još jedan uspešno održan šahovski turnir koji je uspeo da okupi vrhunske igrače iz celog sveta.

Na Open A i B turniru podeljeno je po 10 redovnih i 4 specijalne nagrade. Igrači iz Srbije ostvarili su bolji uspeh u grupi Open B, a jedan od najbolje plasiranih takmičara bio je naš Paraćinac.

Drugi deo šahovskog festivala počeo je u subotu 17. i trajaće do 30. jula. U tom periodu biće odigrana četiri manja turnira koja će takmičarima omugućiti osvajanje normi za više šahovske titule. Oko 50 igrača će u drugom delu takmičenja, u prostorijama hotela Orbis u Paraćinu, ukrstiti svoje figure i pokušati da osvoje neku od nagrada.