Pripremе za proslavu mature

Pripremе za proslavu mature

Odluka o tome hoće li ove godine biti proslava maturskih večeri ili ne još uvek nije doneta. Ipak, maturanti se nadaju da će krajem juna moći da obeleže završetak svog četvorogodišnjeg školovanja. Neki od njih su čak počeli sa pripremama.

Čekajući odluku Ministrastva obrazovanja prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o proslavi matura učnice četvrte godine Tehnološke škole u Paraćinu Viktorija Marinković i Nevena Marković se kao i većina njihovih vršnjaka nadaju da neće biti generacija bez obeležavanja kraja srednjoškolskog obrazovanja. Viktorija je već kupila haljinu za taj događaj, dok je Nevena svoju kupovinu za sada odložila.

Generacija koja ove godine završava srednju školu mogla bi da ostane uskraćena za jedan od najlepših događaja u životu svakog srednjoškolca. Epidemija izazvana virusom korona dovela je u pitanje organizovanje svih, pa i maturskih proslava.

Učenici svih osnovnih i srednjih škola školske klupe napustili su 17. marta. Zbog epidemije korona virusa uspostavljana je nastava na daljinu. Kako Viktorija i Nevena kažu, ovom vidu nastave nije se bilo lako prilagoditi. Jedna od njih se uveliko sprema kako bi ostvarila što bolji rezultat na predstojećem prijemnom ispitu, dok je druga prijemni i sada je čeka upis.

U slučaju da organizovanih proslava ipak ne bude, maturanti će uz dogovor sa drugovima iz odeljenja samostalno organizovati neki vid obeležavanja kraja srednjoškolskog obrazovanja.

Iako odluka o tome još uvek nije donesena, Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da učenici osmog razreda koji slave malu maturu, proslavu mogu da organizuju u školskim dvorištima. Kada je reč o maturantima srednjih škola, još uvek nije poznato da li će i na koji način oni obeležiti kraj školovanja. Kako kažu u školi, odluku o tome Ministrastvo obrazovanja prosvete, nauke i tehnološkog razvoja trebalo bi da donese u prvoj polovini juna.