Prezentacija rezultata projekta “EKO ALARM” udruženja EKOS

Prezentacija rezultata projekta “EKO ALARM” udruženja EKOS

Skoro u svakom selu opštine Paraćin postoji divlja deponija, rezultati su istraživanja Udruženja EKOS tokom realizacije projekta “EKO ALARM”. Danas su u amfiteatru paraćinske Tehnološke škole prezentovani rezultati ovog projekta kojem su osim zastupnika EKOS-a prisustvovali i predstavnici opštine, Turističke organizacije i opštinska organizacija lica sa oštećenim sluhom.

Među najzaslužnijima za realnu sliku o postojanju velikog broja deponija u selima paraćinske opštine su učenici Tehnološke škole. Oni su sa svojim drugovima pa čak i roditeljima obilazili deponije u svom bliskom okruženju, slikali i snimali, a kasnije i mapirali deponije kako bi se na kraju stekao uvid koliko ih je i gde one postoje.

A ti su planovi, bar kako tvrde lokalni većnici, da se broj seoskih deponija bar za početak smanji. Član Opštinskog veća Saša Ružić kaže da radnici JKP Paraćin rade u tri smene na odnošenju smeća u Paraćinu. Dodaje da su suočeni sa dva problema, a to su manjak radne snage u ovom preduzeću kao i nedovoljan broj kamiona za odnošenje otpada.

Seoske divlje deponije su višedecenijski problemi, a realizacijom ovog projekta napravljena je dobra baza podataka koja može da posluži svima u Paraćinu kao opomena u nameri da ovaj problem rešimo, kaže Vlada Vučković, v.d. dir. TO Paraćin. Čistija sela i turistički centri u velikoj meri doprinose boljem glasu u svetu o lepotama koje naša opština ima.

Zaključak svih učesnika u diskusiji je da je ovo zajednički problem koji bi trebalo da rešavaju građani uz veliku pomoć lokalne samouprave čiji će zadatak u budućnosti biti stvaranje uslova za adekvatno odlaganje smeća.