Predsednica Opštinske izborne komisije o nedeljnom referendumu

Predsednica Opštinske izborne komisije o nedeljnom referendumu

Sve je spremno za izjašnjavanje građana Paraćina na refernedumu koji će biti održan 16. januara. Celokupan glasački materijal već je predat odborima koji će otvoriti glasačka mesta u nedelju u 7 ujutru, a Paraćinci će moći da se izjasne na referendumu do 20 časova.

Osim svojevoljnog izjašnjavanja na referendumu na glasačkom mestu je dozvoljeno prisustvo medija, policije u slučaju narušavanja reda i mira kao i članova glasačkog odbora, izborene komisije i eventualno akreditovanih kontrolora. Sa druge strane članovima glasačkog odbora zabranjeno je dopisivanje glasača u izvod iz biračkog spiska kao i viška listića u kutijama od propisanog.

Glasanje na referendumu će biti omogućeno i osobama koje iz zdravstvenih razloga ne mogu do glasačkog mesta što se odnosi i na obolele od kovida kao i invalidnim i nemoćnim starim licima.

Predsednica Opštinske izborne komisije Aleksandra Antić rekla je da im Republička izborna komisija još uvek nije dostavila spisak akreditovanih posmatrača na referendumskom izjašnjavanju u Paraćinu. Ipak ona je najavila njihovo prisustvo u nedelju.

Građani će u nedelju glasati o promenama u oblasti pravosuđa i njegovoj nezavisnosti, o čemu se govori već godinama, a koje su neophodne i sa aspekta evropskih integracija Srbije. U skladu s Odlukom o raspisivanju referenduma građani će se u nedelju izjašnjavati o pitanju: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“. Za uspeh referenduma neće biti potrebno 50 odsto izašlih od ukupno upisanih birača.