Predavanje istoričara Predraga Markovića u Zavičajnom muzeju Paraćin

Predavanje istoričara Predraga Markovića u Zavičajnom muzeju Paraćin

„Srbi, prvi i jedini“ je naziv predavanja Predaraga Markovića koje je ovaj istoričar održao u utorak uveče u Zavičajnom muzeju Paraćin. Pokrenute su mnoge teme kao što su prva kulturna zaostavština na tlu Evrope poput Lepenskog vira i Vinče, način ratovanja, pobeda nad fašizmom, govorilo se o rimskim carevima pa i o čuvenom manastiru Studenica.

Marković je okupljenima između ostalog rekao da su Srbi mnogo pre ostalih naroda na tlu Evrope uveli građanska prava i često se odlučno se odupirali naletu velikih sila.

Predrag marković je diplomirao je na filozofskom fakultetu u Beogradu odsek istorija 1981. godine, magostrirao 1991., a doktorirao četiri godine kasnije. Zanimljivo, fakultet je upisao sa svega 15, a diplomirao je istoriju sa svega 21 godinom. Dobitnik je brojnih priznanja, napisao dvadesetak knjiga i stotinak naučnih radova, autor nekoliko kvizova i pobednik čuvene Kviskoteke na TV Zagreb. Ima i političku karijeru, dugogodišnji levičar, član prvo Demokratske stranke, a već 8 godina je u SPS-u.

U zavičajnom muzeju Paraćin već neko vreme je aktuelna izložba fotografija velikog formata „Državnička sahrana, sahrana jedne države“ autora Imrea Saba. Na njima se vide lica Beograđana na dan smrti Josipa Broza Tita, države koja je u periodu njegove vlasti u mnogo čemu bila prva. Marković je u dahu pričao tom vremenu, o periodu pod Turcima, jednu zanimljivu priču o uniformama i šajkači, a jedan deo svog predavanja posvetio i svetoliku Dragačevcu, paraćincu koji je pretio Hitleru.

Predarg Marković se Paraćincima sinoć obratio po treći put i sa njima razgovarao uglavnom o istoriji i srpskom narodu kao jako bitnom faktoru u njenom stvaranju.