Pozorište Paraćin

Pozorište Paraćin

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Istorijat paraćinskog pozorišta počinje 1. oktobra 1926. godine kada je osnovano Prvo diletantsko pozorište grada Paraćina. Okupljanjem grupe Paraćinaca oko Desimira Milojkovića predhodiće premijeri Koštane u pozorištu u režiji Tase Bizetića sa Angelinom Popović u glavnoj ulozi. Tako su krenule premijere, a Paraćinci su gledali predstave kao što su „Zona Zamfirova“, „Sumnjivo lice“, „Kir Janja“, „Dugme“, „Kijavica“, „Muva“ i mnoge druge.

(izvor - facebook stranica Pozorista Paracin)

Pedesetih godina postaje profesionalno pozorište da bi imalo kvalitetniji umetnički program, ali to traje kratko, svega 3 do 4 godine.

Novu, funkcionalno opremljenu zgradu pozorište dobija šezdesetih godina kada i prihvata avangardni talas i postaje otvoreno za razne umetnike.

(izvor - facebook stranica Pozorista Paracin)

Tabu teme odgovarale su ukusu Paraćinaca osamdesetih godina kada se pozorište opredelilo za „politički teatar“. Tada se u pozorištu prikazivalo „Mrešćenje šarana“, „Kus petlić“, „Ruženje naroda iz dva dela“ i „Original falsifikata“. Praksa gostovanja profesionalnih glumaca u predstavama paraćinskog pozorišta počela je u to vreme i tada pozorište prevazilazi lokalne okvire.

(izvor - facebook stranica Pozorista Paracin)

Pozorište Paraćin nagrađivano je mnogo puta odlikovanjima i priznanjima za svoj rad, a jedna od najznačajnijih je Vukova nagrada iz oblasti kulture. Pozorište je od osnivanja odigralo 185 premijera i više od 4.000 širom Srbije, kao i u inostranstvu. Kapacitet paraćinskog pozorišta je 360 mesta, pa se u njemu neretko organizuju i projekcije filmova. Od osnivanja 1926. godine do danas, Pozorište Paraćin nikada nije prestalo sa radom.  

(izvor - facebook stranica Pozorista Paracin)