Poznati srpski dobrotvor stolar Mile donirao Domu pri manastiru Sveta Petka u Izvoru 220 paketa hrane
FOTO: Stolar Mile/facebook

Poznati srpski dobrotvor stolar Mile donirao Domu pri manastiru Sveta Petka u Izvoru 220 paketa hrane

Jedan od najpoznatijih srpskih dobrotvora stolar Mile donirao je domskom odeljenju manastira Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina 220 paketa hrane.

Dostavljeno im je 220 paketa hrane i nešto manje sredstava za ličnu higijenu što je skoro oko 2 tone pomoći. Možda to deluje mnogo ali nemojmo zaboraviti o koliko bolesnih i prvenstveno nepokretnih se ovaj manastir brine! Pomislite samo na oko 300 obroka svaki dan. Ili da smo im doneli oko 600 pelena za odrasle a njihova dnevna potreba je preko 200. Nećemo stati na ovome i u buduće će se praviti slične akcije, napisao je popularni Mile na društvenim mrežama.

FOTO: Stolar Mile/facebook

Milorad Jurković, kako mu je pravo ime, već desetak godina pravi i poklanja stolice za hranjenje dece svima koji ne mogu da ih priušte. Mile je inače harmonikaš ali je u Srbiji i svetu poznat kao veliki dobrotvor. Pre pet godina prijatelji iz Fondacije Divac javili su mu da su darodavci iz dijaspore u Americi izabrali njega za humanistu godine i pozvali ga u Njujork kako bi mu uručili priznanje.

Na njihovo iznenađenje on je to odbio uz obrazloženje „Da bi se moje oči naslađivale, neću da nečije druge zaplaču. Velika čast mi je to bila, ali sam pomislio da je bolje da taj novac uplate za lečenje nekog deteta“, rekao je tada Mile, a preneo BBC na srpskom.

Za Dan državnosti Jurković je od predsednika Srbije dobio Sretenjski orden za rad.

Dečije stolice je počeo da pravi davno ali je prvu akciju objavio na društvenim mrežama 9. maja 2015. godine – na Dan pobede. Na društvenoj mreži facebook ga prati preko 120 hiljada ljudi koji su oduševljeni njegovim radom i misijopm koju još uvek sprovodi.