Post i posna trpeza u paraćinskom kraju običaji, tradicionalna jela i kultura

Post i posna trpeza u paraćinskom kraju običaji, tradicionalna jela i kultura

MEDIJSKI PROJEKAT KOJI PROIZVODI: "MEDIATIM PROJEKAT - PARAĆIN" podržan sredstvima opštine Paraćin

Post je uzdržavanje od određene vrste hrane, pića i loših misli, dela i reči, u svrhu duhovnog čišćenja i približavanja Bogu. Duboko je ukorenjen u pravoslavnom hrišćanstvu, ali i u drugim religijama, i ima kako telesni, tako i duhovni aspekt.

Posti se iz nekoliko razloga, najpre zbog duhovnog uzdizanja kako bi se vernici podsetili duhovnih vrednosti i pokajali se. Zatim, samodiscipline, približavanja Bogu, kao i zbog čišćenja tela i duha.

Praktikuju se višenedeljni postovi tokom praznika, kao i jednodnevni tokom srede i petka ili pojedinih praznika poput Krstovdana, Usekovenja glave Svetog Jovana Krstitelja i Velikog petka, kao i Badnjeg dana.

FOTO: https://lepibrka.com

U periodu posta na trpezi se obavezno nađu posna jela, a u zavisnosti od mogućnosti pripremaju se predjela, glavna jela i deserti bez mesa, mlečnih proizvoda i jaja.

U Paraćinu, ali i ostalim gradovima, na trpezi se tokom posta nađu domaća jela poput punjenih pečuraka, pite od šampinjona, prebranca, posne sarme, salate od krompira, oslića, pastrmke ili šarana, kao i razne vrste kolača ili torta.

Kada je u pitanju Božićni post, tokom tih nedelja posti se na vodi ili ulju, i po koji dan je dozvoljena riba. Pred sam Božić, na Badnje veče posna jela su obavezna na stolu. Iako su se običaji sa godinama dosta izmenili, na posnoj trpezi uvek se mogu pronaći tradicionalna jela poput posnog pasulja, krompir salate, ribe kao i suvog voća, pečene bundeve ili posnih kolača.

Svaka domaćica pažljivo isplanira meni koji je raznovrstan, ukusan i u skladu s pravilima posta. Post nije samo uzdržavanje od hrane, već i vreme za molitvu, pokajanje, činjenje dobrih dela i pomaganje drugima. Važno je da post bude praćen iskrenim duhovnim trudom i ljubavlju prema bližnjima.

FOTO: https://nova.rs, autor Vladislav Mitić