Poslednje pripreme pred početak 14. Šahovskog festivala

Poslednje pripreme pred početak 14. Šahovskog festivala

U toku su poslednje pripreme pred početak još jednog Šahovskog festivala, turnira koji tradicionalno okuplja najbolje srpske šahiste. Osim njih u Paraćin su na 14. Festival po redu već stigli predstavnici četrdesetak zemalja sa svih krajeva sveta.

Svečano otvaranje ovog turnira koji će trajati narednih nedelju dana, odnosno do 16. jula biće već u petak na Bazenima „Prestiž“ u popodnevnim satima. Paraćinski šahosvki festival je prethodnih godina slovio za najjači i najmasovniji turnir u zemlji, ali je organizacijom Srbija opena koji se igra u gotovo istom terminu izgubio taj status. To u prevodu znači – nešto manji broj vrhunskih šahista iz Srbije na Festivalu u Paraćinu.

Najbolji srpski predstavnik na turniru biće mladi velemajstor Luka Budisavljević, a nejveći deo novčanih nagrada najverovatnije otići u ruke stranaca kojih će biti više u odnosu na domaće takmičare, kaže Saša Jevtić. Prvi nosioci na Festivalu su velemajstori iz Jermenije i Indije.

Nagradni fond ovog takmičenja je 750 hiljada dinara, a na Festivalu će uz strance i domaće šahiste nastupiti veliki broj paraćinskih majstora ove igre.

Partije sa dvadeset prvih stolova biće direktno prenošene na jednom od specijalizivanih portala kao što su chessbomb, chess24, playchess i folowchess. NA Open A i B turniru biće podeljeno po 10 redovnih i 4 specijalne nagrade. Osim njih u okviru ovogodišnjeg Festivala biće igran tradicionalni rapid turnir „Uroš Dinić“, a po prvi put biće igran i jedan brzopotezni turnir.